O nama

 

 

Misija

MISIJA VTK/STK BIH je povezivanje članova Komore i zastupanje njihovih interesa pred institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, kao i relevantnim asocijacijama u inostranstvu, u cilju ostvarivanja povoljnijeg ambijenta privređivanja, većeg i bržeg otvaranja novih kapaciteta, poboljšanja i povećanja konkurentnosti domaćeg proizvoda i usluga na domaćem i ino tržištu u uslovima liberalizacije tržišta.

Vizija

  • Biti otvorena sredina sa kvalitetnim i prosperitetnim uslovima rada, sa savremeno organizovanom administracijom koja efikasno i ekspeditivno ispunjava zahtjeve svih svojih korisnika i nastoji nadmašiti njihova očekivanja,
  • Biti društvo koje pokreće razvoj BiH,
  • Održavati stečeni ugled imena Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine slijedeći principe poslovne izvrsnosti,
  • Biti društvo koje će stalno privlačiti i zadržavati stručna lica iz svoje djelatnosti koji će imati mogućnost i obavezu stalno se razvijati i usavršavati.
  • Biti društvo koje uči i kontinuirano ostvaruje inovativne, razvojne i poduzetničke sposobnosti za pouzdan i prosperitetan napredak,
  • Biti prepoznatljivi kao društvo visokih vrijednosti, konkurentskih sposobnosti i povjerenja svih zainteresiranih strana, ostvarujući odgovornost društvene zajednice,
  • Pružanje informativnih, promotivnih i tržišno-razvojnih usluga u skladu sa standardima inozemnog tržišta u cilju ostvarivanja povećanja izvoza,
  • Učestvovati u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji i
  • Proširivati i obogaćivati oblike promocije i podrške izvoza.

Riječ predsjednika

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH je samostalna, nevladina, nepolitička i neprofitna javno pravna asocijacija privrednih subjekata i privrednih asocijacija sa teritorije Bosne i Hercegovine, sa funkcijama usmjerenim na razvoj i unapređenje ekonomskih odnosa privrede BiH sa inostranstvom, uključujući i partnerski odnos i zastupanje interesa članova kod nadležnih organa Bosne i Hercegovine i odgovarajućih asocijacija u inostranstvu.
Danas, 110. godina od osnivanja, kada se suočavamo s velikim izazovima što ih nosi put ka evropskim integracijama, novo vrijeme i privredno okruženje zahtijeva od nas efikasno, kvalitetno i brzo pružanje komorskih usluga.
Komora predstavlja pouzdan izvor informacija, gdje se na jednom mjestu, kako domaćim tako i inostranim partnerima, pruža veliki broj usluga (poslovne i tržišne informacije, informacije o propisima i zakonima, savjetodavne usluge, promotivne aktivnosti, baze podataka itd).
Kao članici mnogobrojnih međunarodnih asocijacija nam je omogućeno da uspješno učestvujemo u raznovrsnim projektima, u cilju jačanja i unapređenja regionalne i međunarodne poslovne saradnje.
Kontinuirano ulažemo napore u unapređenje svog poslovanja, te nastojimo opravdati stečeno povjerenje svojih članica, ali i institucija vlasti koje su nas prepoznale kao značajnog partnera. Dokaz tome su brojne reakcije na naše inicijative.
Kao uspješna spona između vlasti i privrede, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH je u svom stogodišnjem iskustvu izrasla u respektabilnog i istinskog zastupnika interesa privrednika i privrede BiH.
Uvjereni smo da ćete Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru BiH prepoznati kao svog pouzdanog partnera, i zato Vas pozivamo da sarađujemo, s ciljem unapređenja poslovnog ambienta i vanjskotrgovinskog poslovanja.

VANJSKOTRGOVINSKA/SPOLJNOTRGOVINSKA KOMORA BOSNE I HERCEGOVINE – POUZDAN PARTNER BH PRIVREDE OD 1909. GODINE