Brz i jednostavan način za osnivanja podružnice kompanije iz BiH u Austriji i pristup tržištu EU

 

 

Advantage Austria Sarajevo u saradnji s Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine organizovala je događaj „Investirajte u Austriju- Kako uspješno osnovati podružnicu u Austriji?“. Predstavnicima 34 kompanije prezentirane su informacije o Austriji kao poslovnoj lokaciji podružnice, opcije podrške od Austrian Business Agency i Vienna Business Agency te dati važni savjeti o pravnim i poreznim temama od revizorske kuće LeitnerLeitner.

Predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković je kazao da je u 2022. godini sa Austrijom ostvaren obim robne razmjene od 3,1 milijarde KM te da je ova zemlja na šestom mjestu najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i na prvom mjestu po direktnim stranim ulaganjima u BiH.
„Bosna i Hercegovina sa Austrijom ostvaruje veoma uspješnu ekonomsku suradnju na svim poljima. Otvaranjem predstavništava na tržištu Austrije kompanije iz Bosne i Hercegovine mogu zadržati i pospješiti svoju tržišnu poziciju u Austriji, ali i u zemljama regiona koristeći Austriju kao Hub za zemlje centralne Europe. Također, direktnim prisustvom na austrijskom tržištu bh. kompanije bi mogle ostvariti direktnu prodaju što svakako rezultira i većim cijenama,“ rekao je Marinković. Dodao je da, osim proizvodnih kompanija, značajno mjesto i šansu za unapređenje saradnje odnosi se i direktno prisustvo bh. kompanija iz sektora transporta, IT-a i turizma.
„Već imamo određene primjere kompanija iz navedenih uslužnih sektora prisutnih na austrijskom tržištu, što im je omogućilo razvoj bilateralne saradnje između dvije zemlje, ali i pristupa drugim tržištima,“ rekao je Marinković.

Predstavnik Austrijske poslovne agencije (Austrian Business Agency) Peter Ch. Loeschl predstavio je tržište Austrije i naglasio da ovo tržište nudi: pristup drugim tržištima, sigurnost i stabilnost poslovanja i daje značajnu podršku poslovanju. Rekao je da kompanije koje posluju u Austriji imaju idealan pristup tržištu EU pa je moguće za samo sat vremena doći do tržišta od 100 miliona potrošača, dok za dva sata dostižu tržište od 450 miliona, a za tri sata čak 750 miliona potrošača.
Dražen Šimičević, predstavnik Bečke poslovne agencije (Vienna business Agency) je kazao da Agencija nudi detaljne informacije o Beču kao poslovnoj lokaciji, informacije o privrednom, poreskom i radnom pravu, kao i informacije o radnim dozvolama i finansijskim grantovima. Takođe, Agencija radi na uspostavljanju kontakata s lokalnim vlastima, bankama i drugim institucijama.

Pavo Djedović, partner u LeitnerLeitner, učesnicima skupa je prezentirao informacije o pravnim i poreskim obavezama za one koji žele osnovati firmu u Austriji. Naveoi je da je za osnivanje preduzeća potreban minimalni zakonski kapital u iznosu od 35.000 EUR, dok izuzetak predstavlja „d.o.o. s osnivačkom povlasticom” i uplaćuje se samo 5.000 EUR u gotovini. Cijeli proces osnivanja d.o.o.-a, kako je kazao, traje jednu do dvije sedmice.

Više informacija o osnivanju podružnice u Austriji i investiranju zainteresovni mogu pronaći u priloženim prezentacijama.

1. Your easy Acces to Austria

2. Let’s talk Business

3. Invest in Austria 

Share This