Potvrda o višoj sili (Vis Maior)- za kompanije iz poplavljenih općina

 

 

Sektor za javna dokumenta Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u okviru svojih nadležnosti i redovnih poslova, za firme iz Bosne i Hercegovine izdaje Potvrdu o višoj sili.

Potvrda o višoj sili je dokument koji služi da se, usljed objektivnih razloga na koje se nije moglo uticati (vremenske nepogode, redukcije energenata, zemljotres, rat itd.), privremeno ili trajno obesnaži obaveza proistekla iz ugovornog odnosa dvije ili više kompanija.

Ovaj dokument je, trenutno, namijenjen kompanijama iz poplavljenih općina u Bosni i Hercegovini, tj. kompanijama iz Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice, koje zbog nastale situacije nisu u mogućnosti da ispoštuju rokove iz već sklopljenih Ugovora.

Kompanije iz poplavljenih područja, koje zbog šteta na proizvodnim kapacitetima, pokretninama i nekretninama, zatim zbog zastoja u transportu ili drugih razloga nisu bile u mogućnosti ispoštovati ugovorene obaveze, mogu zatražiti od Vanjskotrgovinske komore BiH izdavanje “Potvrde o višoj sili”.

Dokument se izdaje isključivo na zahtjev firme, a prema Odluci o proglašenju elementarne nepogode na području gore navedenih općina.

 Potvrda nije zakonski obavezna, osim ako nije navedena u odredbama ugovora, međutim, zavisno od poslovne saradnje i dobrih poslovnih običaja, Potvrda može biti prihvaćena.

Da bi se dobila ova Potvrda o višoj sili, potrebno je dostaviti :

  1. Obrazac Zahtjev za izdavanje Potvrde o višoj sili
  2. Ugovor s poslovnim partnerom za koji se izdaje potvrda
  3. Uz zahtjev je potrebno priložiti pisanu potvrdu o slučaju „više sile“ koju izdaje nadležni općinski organ na području / mjestu gdje se desila „viša sila“.
Share This