Zamjenik šefa misije Ambasade Rumunije u BiH posjetio Komoru

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Zdravko Marinković održao je sastanak s novoimenovanim šefom misije Ambasade Rumunije u Sarajevu dr. Mihaitom Eneom. Iako je tek nedavno stupio na dužnost, g. Ene je izrazio veliku zainteresovanost za jačanje saradnje i uvezivanje kompanija iz Bosne i Hercegovine i Rumunije.

Predsjednik Marinković je izrazio zahvalnost g. Eneu jer je za svoj prvi sastanak izabrao upravo Spoljnotrgovinsku komoru, kao i to što u narednom periodu planira posjetiti kako entitetske, tako i kantonalne i regionalne komore, a sve u cilju što boljeg sagledavanja mogućnosti i potencijala za saradnju. Kako je istakao predsjednik,  uprkos relativno maloj geografskoj udaljenosti, nepostojanju barijera, te odličnim i prijateljskim odnosima, trgovina između dvije zemlje nije na zadovoljavajućem nivou. Prostora za unapređenje svakako da ima ali je bitno kvalitetno odrediti pravce i način zajedničkog djelovanja.

G. Ene je izrazio spremnost Ambasade da kroz konkretne aktivnosti i uključenjem svih relevantnih aktera uloži dodatne napore da se aktuelna razmjena unaprijedi, ali i da se animiraju potencijalni investitori kojima je neophodno obezbjediti adekvatne informacije o svemu onom što Bosna i Hercegovini pruža kao pogodnosti stranim investitorima.

Na kraju sastanka je kao naredna aktivnost dogovoreno ispitivanje zainteresovanosti bosanskohercegovačkih i rumunskih kompanija za saradnju, nakon čega je planirano i organizovanje poslovnih susreta.