Zamjenik generalnog sekretara VTK/STK BiH prisustvovao konferenciji „Razvoj lokalnih zajednica – postpandemijska budućnost“

Zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH gosp. Nihad Bajramović prisustvovao je jučer, dana 27.12.2021. godine uspješno održanoj konferenciji pod nazivom „Razvoj lokalnih zajednica – postpandemijska budućnost“, u Sarajevu.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici lokalnih zajednica, domaćih institucija i nevladinih organizacija, koji su kroz panel diskusije razmijenili znanja, iskustva i strategije usmjerene na razvoj lokalnih zajednica u postpandemijskom periodu, s posebnim fokusom na digitalnu transformaciju i nove perspektive koje otvaraju zelene, cirkularne ekonomije.

Kako je u razgovoru sa medijima istakao gosp. Bajramović, u kontekstu daljeg razvoja lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, neophodno je ubrzati proces digitalne transformacije, kojom se značajno pojednostavljenju procedure rada i ostvaruje brži pristup informacijama koji je neophodan kako privrednicima, tako i usluga koje građanima pružaju lokalne zajednice.

Jedan od najvažnijih zaključaka konferencije jeste da svaka kriza predstavlja šansu za razvoj novih tehnologija i sistema rada, iz kojih, uz kvalitetno, hrabro i vizionarsko liderstvo, društvo može uživati benefite na dugoročne staze. Također, kako je istaknuto, diversifikacija predstavlja jedno od ključnih rješenja kada su u pitanju dalja strateška djelovanja i razvoj lokalnih zajednica, jer ulaganje u različite industrijske djelatnosti pospješuje balansiranje tako da u kriznim situacijama ni jedna zajednica ne bi pretrpjela velike gubitke, kao što je to slučaj kod onih koje zavise od užeg kruga djelatnosti.