Zaključci Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika

 

 

Odbor Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta, na svojoj 87.sjednici, održanoj 06.08.2020.godine u Ugljeviku, utvrdio je prijedlog preraspodjele bazne kvote i italijanske kvote CEMT za 2021.godinu, nakon razmatranja aktuelne situacije u oblasti međunarodnog prijevoza.

Poremećaji u lancima proizvodnje i distribucije roba i sirovina izazvani brojnim mjerama usljed pandemije ostavili su traga i na oblast prijevoza, a predviđanja relevantnih institucija ukazuju da će u manjoj ili većoj mjeri takvo stanje ostati i u narednom periodu, zbog čega je Odbor Udruženja jednoglasno ostao pri stavu da se preraspodjela bazne kvote i italijanske kvote CEMT izvrši u cijelosti i identično na način kako je to učinjeno i za ovu godinu raspodjele.

Pored toga, Odbor Udruženja razmatrao je stanje u području izvoza hrane, sezonskog voća i povrća, te je, imajući u vidu posebne uvjete i značaj brzine isporuke za očuvanje kvaliteta ovih proizvoda, zaključio da je neophodno osigurati funkcioniranje i rad svih inspekcijskih organa (fito-sanitarna i veterinarska) u režimu 24/7 i to obostrano, na graničnom prijelazu Gradiška/Stara Gradiška, koji je svakako Europska unija prihvatila kao jedan od dva BIP-a (Border Inspection Point) na kojem su uspostavljeni svi inspekcijski organi potrebni za neometan pregled robe. Podsjećanja radi, drugi granični prijelaz koji ima status BIP-a je Bijača/Nova Sela, koji je na dalekom jugu i koji se daleko manje koristi iz objektivnih razloga.

Ništa manje važan je i zaključak koji je Odbor jednoglasno utvrdio, a kojim se traži od nadležnih organa, službena informacija o implikacijama usvojenog Paketa mobilnosti u Europi i izmjena direktiva iz ove oblasti, na uvjete obavljanja međunarodnog cestovnog prijevoza od strane bosanskohercegovačkih prijevoznika.

Po okončanju propisane procedure, ovi stavovi i inicijative, definirani zaključcima Odbora Udruženja, biću upućeni nadležnim organima na razmatranje i dalje postupanje.