Zajedničko učešće kompanija iz regije Zapadnog Balakana na Međunarodnom sajmu u Tirani 2021

U organizaciji Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6) od 1. do 4. decembra 2021. godine u Tirani (Albanija), predstavnici 30 malih i srednjih preduzeća za preradu hrane i 6 velikih maloprodajnih lanaca/distributera sa Zapadnog Balkana učestvovali su na Međunarodnom sajmu u Tirani koji je najvažniji sajamski događaj u Albaniji i jedan od najznačajnijih događaja ove vrste u regionu.

Na ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratili g. Branko Azeski, predsjednik Privredne komore Sjeverne Makedonije i zamjenik predsjedavajućeg KIF ZB6, te predsjednica Unije privrednih komora Albanije, Ines Mucostepa.

„Iako nekoliko regionalnih privrednih komora izlaže na ovom sajmu godinama unazad a neke su i ove godine predstavljene na nacionalnom izložbenom prostoru, posebno sam ponosan što ćemo po prvi put imaju zajednički regionalni štand Komorskog investicionog foruma ZB na kojem će se predstavljati 30 kompanija-proizvođača iz prehrambenog sektora i koji će narednih dana imati sastanke sa predstavnicima distributera, velikih lanaca supermarketa iz šest ekonomija Zapadnog Balkana, a istovremeno će održati B2B susreti sa zainteresovanim pojsetiocima i izlagačima na sajmu.“ – istakao je g. Branko Azeski.

Predstavnici ovih kompanija održali su dvije sesije poslovnih sastanaka i prisustvovali su prezentaciji i povezivanju sa 6 velikih maloprodajnih lanaca iz regiona. Mogućnosti saradnje predstavili su regionalni distributeri i lanci ESSI Grupa, Eco Market, Domaća Trgovina, DIS, Royal Food i Dauti Komerc. Ovaj događaj otvorio je vrata novim poslovnim aranžmanima i jačanju ekonomija zemalja ZB6. Iskazan je veliki interes i od strane kompanija, ali i od strane distributera i velikih maloprodajnih lanaca za unapređenje poslovne saradnje i iskorištavanje poslovnih prilika. U okviru poslovne delegacije iz Bosne i Hercegovine, na sajmu je učestvovalo 6 bh kompanija i to: Mladegs Pak doo, Šeherconi doo, Dukat Mlin doo, Agreks doo, Laks export-import doo i Sarajevska mljekara Milkos doo.

Zajednički paviljon KIF ZB6 na Međunarodnoj sajmu Tirana posjetio je g. Fatmir Bytyqi, zamjenik premijera za ekonomska pitanja, koordinaciju privrednih sektora i ulaganja u Vladi Republike Sjeverne Makedonije.

Međunarodni sajam u Tirani pruža jedinstvenu priliku za uspostavljanje novih poslovnih kontakata sa kupcima i dobavljačima i novim poslovnim partnerima kako iz ekonomija Zapadnog Balkana, tako i sa kompanijama iz drugih evropskih zemalja.