Zajednički nastup šest ekonomija regiona na europskom tržištu iznimno važan za kompanije

 

 

Na konferenciji „EU potpora Komorskom investicijskom forumu zapadnog Balkana – KIF ZB“ u Prištini sudjelovali su predstavnici kompanija i komora iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova*. Na panelu je razgovarano o stečenim iskustvima, znanjima i benefitima KIF-a, a zaključeno je da su regionalno udruživanje i zajednički nastup šest ekonomija regiona na europskom tržištu iznimno važni.

Zamjenik glavnog tajnika Vanjskotrgovinske komore BiH Mirko Bošković je u svom obraćanju istakao kako su gospodarske komore sa svojim kompanijama članicama dokazale da je uspješna suradnja moguća.

„Komorski investicijski forum je naš alat i moćno sredstvo unaprjeđenja i jačanja suradnje regije. Zahvaljujući ovom projektu, postali smo prepoznatljivi i povjerenje naših kompanija u nas kao komore raste. Sve više smo prepoznati kao zastupnici interesa naših kompanija pred institucijama vlasti,“ rekao je Bošković.

Osvrnuo se i na ostale aktivnosti koje su realizirane kroz ovaj projekt, istaknuvši da su posebno pozitivan učinak imali zajednički nastupi kompanija na sajmovima, kao i organizirani b2b susreti. Posebno je istaknuo aktivnosti Poslovnog savjeta KIF-a koji kompanijama omogućava da o svim problemima, ali i prijedlozima rješenja tih problema, kroz različite inicijative mogu komunicirati izravno s predstavnicima Europske komisije.

U panelu posvećenog kompanijama, Zdravko Jukić je prezentirao iskustvo OPG Jukić prilikom sudjelovanja u zajedničkoj delegaciji KIF ZB na Sajmu gospodarstva Mostar 2022. godine tijekom kojeg je organizirano zajedničko izlaganje kompanija iz prehrambenog sektora s fokusom na organsku proizvodnju kao i b2b susreti i konferencija.

Jukić je istaknuo da je kroz projekt ostvario uspješnu suradnju s BiH distributerima, ali da se u budućnosti nada širenju na tržište regije i EU. Također, smatra da je od neprocjenjive važnosti povezivanje proizvođača s trgovačkim lancima te se nada realizaciji istih ili sličnih projekta podrške malim i srednjim poduzećima.

Aktivnostima KIF-a, u kojima sudjeluje Vanjskotrgovinska komora BiH, obuhvaćeno je 1.200 malih i srednjih poduzeća, dok je 800 malih i srednjih poduzeća dobilo individualnu, prilagođenu potporu za traženje poslova i mogućnosti financiranja preko granica. Vrijednost ovog projekta veća je od 2,8 milijuna eura, a više od 6.500 tvrtki sa Zapadnog Balkana sudjelovalo je u aktivnostima. Organizirana je i tehnička pomoć za 60 tvrtki koje se bave proizvodnjom alkoholnih pića, metalnih proizvoda ili preradom hrane, kako bi im se pomoglo pri izvozu na tržišta Njemačke, Slovačke, Francuske i Italije. Konferenciji u Prištini nazočili su i predstavnici agencija za promociju investicija, ministarstava odgovornih za politiku ulaganja i promociju, regionalne organizacije i međunarodne financijske institucije, a imale su cilj predstaviti komparativnu prednost Zapadnog Balkana u odnosu na druge investicijske destinacije u svjetlu novih globalnih kretanja i približavanja lanaca nabavke.