Slijedom informacije da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila aktivnosti na rješavanju problematike tunela Crnaja, jednoj od ključnih prometnica u Bosni i Hercegovini, na magistralnoj cesti M-17 koja povezuje sjever-jug, dionica Jablanica-Konjic, te da je dala suglasnost za početak radova 15.09.2020.godine, s rokom završetka od 16 mjeseci, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine uputila je zahtjev resornim institucijama da, u što je moguće kraćem roku, dostave kompletnu informaciju o planiranim radovima, obustavama prometa, kao i alternativnim pravcima kretanja vozila (prema kategorijama vozila), a kojima bi se promet odvijao bez većih zastoja.

Informacije su od iznimnog značaja za članice Komore zbog, prije svega, njihovog neometanog poslovanje, odnosno neophodno je pravovremeno ih informirati o korištenju alternativnih putnih pravaca, sa što manjim čekanjem, naročito teretnog i putničkog prometa.

Podsjećanja radi, rekonstrukcija tunela Vranduk uzrokovala je višesatne zastoje na bh. putnoj žili kucavici, velike gužve i poteškoće u radu prijevoznika putnika i tereta, ali i samih gospodarskih subjekata i građana. Zastoji su uzrokovali ogromne štete, kako finansijski po privrednike, tako i za građane.