Zadržavanje sirovine u BiH i diversifikacija tržišta prioriteti drvne industrije

 

 

Na reizbornoj sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije VTK/STK BiH iznesena je problematika s kojom se ova grana privrede susreće u vrijeme sve veće ekonomske krize.

Zaključeno je da je su najvažnije aktivnosti u budućem radu Asocijacije zalaganje da se što prije donese Odluka o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata radi obezbjeđenja sigurnog snabdijevanja sirovinom domaćih prerađivačkih kapaciteta kao i da je zbog situacije na tradicionalnim izvoznim tržištima neophodna diversifikacija izvoznih tržišta tj. iznalaženje novih tržišta te su usvojene smjernice za internacionalizaciju u sklopu komorskih aktivnosti za naredni period.

Istaknuto je da će u narednih pet godina poseban fokus biti na cirkularnoj i zelenoj ekonomiji te da Komora već implementira nekoliko projekata iz ove oblasti. Na sjednici je istaknuta i važnost uvođenja relevantnih standarda zbog sve veće internacionalizacije i tržišne konkurencije te sve većih zahtjeva ino partnera po ovom pitanju. Naglašena je neophodnost da se što prije definišu koraci ka uvođenju “zelenog certifikata” budući da se kompanije iz drvne industrije sve više susreću sa zahtjevima svojih ino kupaca.

Planirano je održavanje zajedničkog nastupa kompanija na sajmu IMM Cologne u januaru 2024. godine, a usvojen je Izvještaj o radu Asocijacije u prethodnom mandantnom periodu.

Na sastanku su prezentovani ostvareni rezultati drvne industrije u prvoj polovini 2023. godine u odnosu na isti period 2022. godine, i tom prilikom je istaknuto da je evidentan pad izvoza svih grupa proizvoda u prvih šest mjeseci u 2023. godini, izuzev namještaja od drveta i drvenih montažnih kuća. Rast izvoza šumskih drvnih sortimenata zaustavljen je Odlukom o privremenoj zabrani izvoza koja je bila na snazi sve do 31.7. 2023. godine. Izvoz drvne industrije i šumarstva u prvih šest mjeseci 2023. godine iznosio je 985 miliona KM, dok je u istom periodu 2022. godine iznosio 1 milijardu i 111 miliona KM. Najznačajnija izvozna tržišta bila su: Njemačka (196 miliona KM ), Hrvatska (132 miliona KM), Italija (83 miliona KM), Srbija (71 milion KM) i Austrija (45 miliona KM).

Takođe, uvoz svih grupa proizvoda je u padu u prvih šest mjeseci u 2023, a u odnosu na prvih šest mjeseci u 2022. godini, izuzev namještaja od drveta. U posmatranom periodu 2023. godine uvoz je iznosio 425 miliona KM, dok je u prvih šest mjeseci 2022. godine iznosio 452 miliona KM. Najviše se uvozilo iz: Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske, Češke.

Članovi Skupštine su izabrali Odbor Asocijacije koji broji 11 članova, kao i predsjednike Asocijacije.

Izabrani članovi Odbora su: AGROFLORA K. DUBICA, KRIVAJA ZAVIDOVIĆI, DRINJAČA ŠEKOVIĆI, EĆO COMPANY SARAJEVO, BOSNIAN BEECH BOARD VISOKO, STANDARD PRNJAVOR, DRVOPRODEX BANJA LUKA, DRVNI KLASTER HERCEGOVINE ČAPLJINA, PROMO DONJI VAKUF, SAVOX GROUP MILIĆI I KONTINENTAL KISELJAK.

Na sjednici je zaključeno da se kompanije iz Bosne i Hercegovine lako prilagođavaju zahtjevima tržišta, fleksibilne su i nude veliki broj proizvoda, što ih čini vrlo prepoznatljivim na inostranom tržištu. Takođe, evidentna je sve veća potreba za optimizacijom proizvodnje, digitalizacijom, uvođenjem modela zelene ekonomije u cilju smanjenja troškova, podizanja kvaliteta, ispunjavanja zahtjeva i zadržavanja unutar međunarodnih lanaca vrijednosti. Pored navedenog, ocijenjeno je da drvna industrija predstavlja priliku za strane partnere i investitore u oblasti tehnologije, transfera znanja i dobrih praksi za optimizaciju proizvodnje.

Share This