VTK/STK BiH pozdravlja usvajanje inicijative o produženju odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pozdravlja prihvatanje inicijative od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za donošenje produženja odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama.

U nadi da će ova odluka biti usvojena u što skorije vrijeme, VTK/STK BiH i sve njene članice izražavaju zadovoljstvo i zahvalnost Vijeću ministara BiH zbog prihvatanja inicijative koju je uputila VTK/STK BiH 06. maja 2020. godine u ime svih gospodarstvenika Bosne i Hercegovine, kao i spoznaje važnosti preferiranja domaćih tvrtki u predstojećem periodu oporavka od pandemije. Ova odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki će pružiti dodatnu podršku oporavku i razvoju domaće privrede, posebno u novonastaloj situaciji i otežnom poslovanju bh. kompanija usljed pandemije COVID-19.

Podsjećanja radi, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH je početkom mjeseca uputila Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Inicijativu za produženje Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki, kako bi domaće ponude bosanskohercegovačkih privrednih subjekata prilikom učestvovanja na tenderima za dobivanje poslova na bh. tržištu, imale povoljniji tretman u odnosu na inostrane, u smislu umanjenja domaće ponude za preferencijalni faktor domaćeg, u skladu sa članom 67. Zakona o javnim nabavkama (“Službeni glasnik BiH”, broj 39/14) i Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg (“Službeni glasnik BiH”, broj 83/16), čija primjena prestaje da važi 01.06.2020. godine.

Izražavamo nadu da će ova odluka pozitivno utjecati na privredu Bosne i Hercegovine u smislu zapošljavanja, ulaganja i razvoja, posebno u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, tekstilnoj i poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i u sektoru građevinarstva, cestogradnje, telekomunikacija, te uslužnih djelatnosti.

Shodno tome, VTK/STK BiH vjeruje da će poslovni partneri iz zemalja Evropske unije razumjeti ovu kratkoročnu mjeru bh. vlasti za podršku kompanijama i privredi Bosne i Hercegovine u predstojećem periodu u kojem je pred gospodarstvom težak proces oporavka od posljedica globalne pandemije.

Share This