VTK/STK BiH posjetili predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država

 

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Zdravko Marinković i dopredsjednik dr.sc. Vjekoslav Vuković održali su sastanak s predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, ekonomskom savjetnicom Allison Stepinac i specijalistom za komercijalne poslove Edhemom Brankovićem.

Predstavnici Komore su upoznali predstavnike Ambasade SAD-a s ulogom i značajem Komore, načinom funkcioniranja i osnovnim ciljevima, te aktualnim i planiranim aktivnostima vezanim za stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i ostvarivanje boljih poslovnih rezultata kompanija iz Bosne i Hercegovine. Takođe, na sastanku je razgovarano i o izazovima i problemima s kojima se suočavaju kompanije, a koji su akrtikulisani kroz inicijative Komore upućene prema resornim insitucijama u BiH.

Na sastanku su prezentirani i osnovni pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene naše zemlje s SAD-om, a razgovarano je i o neiskorištenim potencijalima u oblastima u kojima bi bilo moguće surađivati. Takođe, razgovarano je i o zajedničkim aktivnostima koje bi rezultirale unaprjeđenjem ekonomske saradnje BiH i Sjedinjenih Američkih Država.

Predstavnici Ekonomskog odjela Ambasade izrazili su zainteresiranost i spremnost za inteziviranje saradnje s VTK/STK BiH na realizaciji zajedničkih aktivnosti koje bi doprinijele unapređenju poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, podizanju konkurentske prednosti bh. kompanija, posebno kroz uvođenje novih tehnologija u proizvodne procese i prilagođavanju poslovnih i proizvodnih procesa novim standardima izvoznih tršišta.

Share This