VTK/STK BiH i Grad Trebinje potpisali Memorandum o saradnji u Vinskoj cesti Hercegovine

 

 

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH i Grad Trebinje potpisali su Memorandum o razumijevanju o uspostavi saradnje u Vinskoj cesti Hercegovine, kako bi zajedničkim aktivnostima povećali njenu vidljivosti i atraktivnost na domaćem i međunarodnom tržištu.

Memorandum je potpisan u svrhu postizanja zajedničkih ciljeva u razvoju turizma, kao i preciziranju aktivnosti i odgovornosti radi efikasne provedbe dogovorenih programa. Planirane su kampanje o promovisanju važnosti i članstva u Vinskoj cesti Hercegovine, učešće na relevantnim domaćim i međunarodnim događajima, sajmovima i promocijama i drugo.

„U BiH se godišnje proizvede oko 18 miliona litara vina, a registrovano je oko 70 proizvođača. Hercegovina je jedinstvena destinacija koja svojom mediteranskom klimom, prirodnim ljepotama, autentičnom kulturnom baštinom i običajima, privlači posjetioce iz svih dijelova svijeta. Radi turističke promocije ovih potencijala, koja će rezultirati i privrednim razvojem, osmišljen je projekt Vinska cesta Hercegovine, kojim upravlja Komora, i zadovoljstvo nam je što je i Grad Trebinje dio projekta“, rekao je predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković.

Grad Trebinje je prva lokalna zajednica koja se uključila u Vinsku cestu Hercegovine, a prošle godine je, u sklopu ovog projekta, na generalnoj skupštini Iter Vitis, kulturne rute Vijeća Evrope, dobio nagradu kao najbolja održiva destinacija za vinski turizam, a vinarija Manastir Tvrdoš nagradu kao model najbolje prakse koja povezuju istorijsku baštinu i vinsku kulturu.

“Oko 80 odsto proizvođača vina u Republici Srpskoj nalazi se u Trebinju. Ovaj memorandum je još jedan podstrek za kvalitetniju promociju, zajednički nastup i intenzivniju marketing kampanju, koja treba da omogući da brojni turisti iz regiona, Evrope i svijeta obiđu neke on najboljih evropskih vinarija koje se nalaze upravo u Hercegovini”, istakao je gradonačelnik Grada Trebinja Mirko Ćurić.

Prošle sedmice je i Grad Mostar preuzeo titulu Evropskog grada vina Dionisio 2024, a ova titula posljednja je u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina, kao vinogradarska regija, osvojili u proteklom periodu, uključujući i članstvo Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Evrope Iter Vitis, nagradu „Najbolji Iter Vitis vinski grad“ za Grad Mostar te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

Osim stvaranja jedinstvenog turističkog proizvoda Hercegovine, koji objedinjuje vinarstvo, vinogradarstvo, gastronomiju i pružaoce tursitičkih usluga, smisao projekta je i privlačenje domaćih i stranih turista, stvaranje poticajnog okruženja za održive i profitabilne biznise, pružanje pomoći privredi zasnovanoj na proizvodnji vina te razvoj i promocija tržišta. Vinskom cestom Hercegovine rukovodi VTK/STK BiH u saradnji s gradovima/općinama Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje, i uz podršku USAID Projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine (Turizam).

[/vc_column_text][vc_gallery images=”38916”][/vc_column][/vc_row]

Share This