VTK BiH: Posjet kompanijama Storia d.o.o. i Procedo d.o.o.

 

 

Selma Bašagić, sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva i dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal, direktor Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine posjetile su kompanije Storia d.o.o. i Procedo d.o.o. u Vogošći. Cilj posjete je bio sagledati kako u novonastaloj situaciji zbog koronavirusa kompanije posluju i razgovarati o aktualnoj problematici.

Procedo d.o.o je jedina kompanija u regionu koja proizvodi vidija kružne žage koje se plasiraju i na s tržište Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Austrije, Njemačke i drugih država. Zahvaljujući kvalitetu i svom profesionalnom odnosu, dobili su zastupništvo i za ostale vrste alata koje još uvijek ne mogu proizvoditi.  Kompanija proizvodi, između ostalog, spiralna glodala, kružne žage, noževe i glodala kao i druge alate za drvnu i metalsku industriju.

Uposlenice VTK BiH su u razgovoru sa direktorom g. Senadom Pitom i gđom Selmom Musić predstavile aktivnosti koje je VTK BiH poduzela za vrijeme pandemije i izvijestile o  planiranim edukativnim događajima u narednom periodu. Direktor preduzeća g. Pita je kazao da razumije i cijeni navedene aktivnosti na polju edukacije, ali da očekuje od Komore i ekonomske diplomacije veći angažman na polju iniciranja konkretnih mjera podrške vlasti, koja bi trebala imati veći osjećaj za privredu u aktualnom trenutku.

Govoreći o poslovanju kompanije Storia d.o.o., direktor g. Adis Zečević je kazao da se kompanija  bavi dizajnom, izradom i ugradnjom namještaja po mjeri od kompozitnih materijala, namještaja za hotele i izložbenog namještaja i jedina je kompanija u regiji specijalizirana za ovu vrstu proizvodnje.  U vrijeme pandemije, kako je istaknuo, razvijaju novi proizvod, a to je mobilna modularna kuća. Proizvodne aktivnosti na prototipu kuće su u fazi realizacije i očekuju završetak do kraja godine.

Direktor Zečević je iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, te ukazao na problem nedostatka viza za montažere. S tim u vezi, kazao je da je neophodno da se Komora, u suradnji s nadležnim ministarstvima, angažuje da kompanije koje proizvode namještaj i montažne kuće nesmetano dobiju vize za radnike koji treba da montiraju proizvode u zemljama EU.