Vlada Srbije: Izvozne kvote za poljoprivredno- prehrambene proizvode

 

 

Vlada Republike Srbije odlučila je da, umjesto zabrane, uvede kvantitativna ograničenja izvoza zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja na mjesečnom nivou i za određeni period. Novom odlukom dozvoljava se izvoz 150 000 tona pšenice, 150 000 tona kukuruza i 20 000 tona brašna na mesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8 000 000 litara.

Na današnjoj sjednici Vlade Srbije usvojena je Odluka o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kako bi se uspješno reagovalo na opasnost od tržišnih poremećaja uzrokovanih značajnim rastom tražnje na svjetskom i domaćem tržištu.

Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20% odobrenih količina po grupi proizvoda na mjesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog mjeseca neće moći da podnesu zahtjev za izvoz. Zahtjevi će se podnositi od 20. do 25. tekućeg mjeseca za naredni mjesec, dok će se za mjesec maj podnositi od 22. do 28. aprila tekuće kalendarske godine. Zahtevi se mogu podnijeti elektronskim putem na mejl adresu zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs

Share This