Više zemalja uvodi privremena odstupanja od Uredbe 561/2006

 

 

Rumunija
Privremeno odstupanje od vremena vožnje, pauza i odmora za vozače utvrđeno Uredbom (EZ) br. 561/2006, na period od 30 dana od 15. marta do 13. aprila primjenjuje se na drumski prijevoz robe vozilima sa dozvoljenom ukupnom težinom većom od 3,5 tone, na sljedeće načine:

a) dnevno vrijeme vožnje može se produžiti sa 9 na 11 sati;

b) sedmično vrijeme vožnje može se produžiti sa 56 na 60 sati;

c) ukupno vrijeme vožnje za dvije uzastopne sedmice može se produžiti na 96 sati

d) maksimalno vrijeme vožnje prije nego što je potrebna pauza je produženo sa 4h30min na 5h30min

e) vozačima je dozvoljeno redovno tjedni odmor u kabini vozilo.
Vozači također moraju zabilježiti na poleđini svojih tahografskih karata ili ispisa sa digitalnog tahografa razloge zbog kojih premašuju uobičajeno dozvoljene granice.

Italija
Kako bi se olakšala humanitarna pomoć Ukrajini, italijanska direkcija za bezbjednost na putevima i drumski saobraćaj izdala je 11. marta dopis u kojem se objašnjavaju dvije važne tačke: vrijeme vožnje i odmora, te dozvole za međunarodni transport robe i putnika.
vrijeme vožnje i odmor: lit. d) čl. 3 Uredbe br. 561/2006 navodi da se zahtjev pridržavanja vremena vožnje i odmora ne odnosi na drumski transport koji se obavlja „vozilima, uključujući vozila koja se koriste u nekomercijalnom transportu humanitarne pomoći, koja se koriste u hitnim slučajevima ili operacijama spašavanja“;
dozvole za prijevoz robe i putnika: Član 14. sporazuma između Italije i Ukrajine od 3. februara 1988. sadrži izuzeće od zahtjeva za pribavljanjem bilateralne dozvole samo u slučaju „prijevoza stvari koje su neophodne za liječenje u slučaj vanredne situacije, posebno u slučaju prirodnih katastrofa\”, što može uključivati druge vrste materijala kao što su ćebad, potrepštine itd.

Izvor: https://trafficban.com/.

Share This