Vinska cesta Hercegovine i zvanično primljena u Iter Vitis kulturnu rutu Savjeta Evrope

 

 

Juče je u prostorijama Komore, svečanim uručenjem certifikata, Vinska cesta Hercegovine i zvanično pimljena u “Iter Vitis” kulturnu rutu Savjeta Evrope čime je napravljen važan korak za turističku privredu Bosne i Hercegovine, a posebno za područje Hercegovine i šest lokalnih zajednica koje su uključene u navedeni projekat, od Trebinja, Stoca, Čapljine, Mostara, do Ljubuškog i Čitluka. Vinsku cestu Hercegovine kao specifičan turistički proizvod implementira USAID Turizam projekat u saradnji sa Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Komore Zdravko Marinković rekao je da se radi o izuzetno važnom projektu u oblasti turizma, koji će doprinijeti promociji Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije, unapređenju poslovanja i promociji hercegovačkih vinara kao i unapređenju poslovanja velikog broja pratećih uslužnih djelatnosti i otvaranju novih radnih mjesta, te jačanju ruralnih područja Hercegovine. Kako je istakao, biće to prilika i za mnoga mala domaćinstva da ponude svoje tradicionalne proizvode i potencijale koji će upotpuniti turističku ponudu. Predsjednik Marinković je iskoristio priliku pozvati lolalne zajednice da se što snažnije uključe u cijeli proces, budući da se ne radi samo o vinu, kao osnovi Vinske ceste Hercegovine, nego o ukupnoj turističkoj ponudi lokalne zajednice i regije.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo rekla je da su partneri na ovom projektu više od godinu dana radili na postizanju standarda bh. vinara zahvaljujući čemu se oni sada nalaze na ruti koja predstavlja jedan turistički brend. Prema njenim riječima, ono što je posebno bitno jeste mogućnost promocije BiH koja uključenjem u kulturnu rutu Savjeta Evrope staje rame uz rame sa drugim zemljama koje su veliki proizvođači vina. Ministrica Đapo je posebno naglasila da će turisti, osim što će moći da probaju vino, dolaziti da vide sve atrakcije koje ima čarobna Hercegovina, a to su prirodna bogatstva i kuturni turizam, adrenalinski sportovi i mnogo toga drugog što se veže za Hercegovinu.

Obraćajući se prisutnim, direktor Misije USAID u BiH Courtney Chubb je rekla da Vlada SAD-a putem USAID-a sa velikim zadovoljstvom podržava i ovaj projekat, te da će nastaviti raditi na revitalizaciji, ulaganju i proširivanju Vinske ceste Hercegovine. Prema njenim riječima, osim što je BiH primljena u jednu ovakvu prestižnu organizaciju, Vlada SAD-a je postigla još jednu bitnu stvar, a to je da BiH postaje važna i prepoznata turistička destinacija. Proširenjem Vinske ceste Hercegovine, kako je dodala, doprineće se ekonomskom rastu, ali i rastu broja radnih mjesta.

Načelnik odjeljenja za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu trgovine i turizma RS Jelena Gavrilović istakla je da je ovo jedna od lijepih vijesti za razvoj turizma u BiH, te da je BiH postala ne samo dio Evrope, već i dio svijeta sa svojom bogatom vinskom ponudom. Turizam je strateška grana u BiH u kojoj, kako je dodala, posao mogu naći i mladi i stari i žene, a posebno je bitno da se u ovu vinsku cestu uključi lokalno stanovništvo, kao i oni koji rade u turizmu. Ovo je idealna prilika da se u svim ovim opštinama uključi stanovništvo koje dosad nije vidjelo šansu i priliku da se zaposli u turizmu.

Prihvatanje Vinske ceste Hercegovine u Iter Vitis kulturnu rutu Savjeta Evrope, je prema riječima predsjednice Iter Vitisa Emanuele Panke, veliko postignuće jer ova ruta predstavlja pravi dragulj u toj organizaciji. Kako je istakla, Vinska cesta Hercegovine je prepoznata zahvaljući naporima partnera i Iter Vitis će nastaviti raditi sa lokalnim vlastima, Komorom i USAID-om da se ponuda i dalje unaprijedi.

Na samom kraju događaja predsjednik Marinković je rekao da će Komora nastaviti da u partnerskom odnosu promoviše Vinsku cestu Hercegovine kako bi se unaprijedilo mjesto BiH na svjetskoj turističkoj mapi, a  certifikat upravo potvrđuje da smo na pravom putu. Ovo je svakako lijepa vijest iz BiH jer smo među prvima sa teritorije zapadnog Balkana koji su kao vinska ruta primljena u članstvo Iter Vitisa.

Takođe je, od strane predsjedavajuće Iter Vitisa, najavljeno je da će na ovogodišnjoj dodjeli Iter Vitis nagrada, gradovi Mostar i Trebinje biti proglašeni evropskim gradovima vina.