Veče hercegovačkih vina u Beogradu

U organizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Grupacije proizvođača vina u BiH pri VTK/STK BiH, u jednom od najeksluzivnijih beogradskih restorana,GILDA održano je “Veče hercegovačkih vina”.

11 hercegovačkih vinarija je predstavilo svoja vina, a samim time i Vinsku regiju Hercegovine kroz slijedeća vina: TAMJANIKA VRHUNSKA 2019 (HEPOK DOO); VRANAC REZERVA 2015 (PODRUMI VUKOJE 1982); KABERNE SOVINJON HUM 2017 (PODRUMI MANASTIRA TVRDOŠ); ŽILAVKA 2020. (VINARIJA ANĐELIĆ); BLATINA 2018. (PODRUMI ANDRIJA); TEUTA TRNJAK 2018. (VINARIJA ČITLUK); PODRUM TOLJ (ŽILAVKA KAVALKADA 2020.); KRS ORANGE 2018. (VINARIJA ŠKEGRO) i ŽILAVKA 2020.( PODRUM OSTOJIĆ); VILINKA ŽILAVKA 2020 (VEKA VILINKA) i Zadro DOMANO PJENUŠAC –kao piće dobrodošlice.

Prisutne goste pozdravio je potpredsjednik Komore Nemanja Vasić koji je ovom prilikom rekao da hercegovačke vinarije posjeduju zaista ozbiljan potencijal, i da zaslužuju mjesto na međunarodnom tržištu. Večerašnji događaj je samo jedan u nizu aktivnosti koje Komora realizuje u cilju promocije Vinske regije Hercegovine.

Predstavnik Grupacije proizvođača vina Radovan Vukoje predstavio je vinske potencijale sorti koje se uzgajaju u regiji Hercegovine posebno naglašavajući važnost hercegovačkog kamena i sunca koji su pravi preduslovi za stvaranje kvalitetnih vina Vinske regije Hercegovine. Nakon pozdravnih obraćanja svaki od prisutnih vinara predstavio je svoju ponudu vina.

Veče su podržale i poznate ličnosti koje su porijeklom iz Hercegovine među kojima su Nataša Ninković, Dejan Bodiroga, ali i druge poznate ličnosti poput Mime Karadžić, Dragana Bjelogrlića, te mnogobrojnih glumaca, pisaca i književnika ali i predstavnika stručnih novina koje se bave temom vina i vinogradarstva.

Pored vina koja su se služila uz vrhunske slijedove gosti su imali mogućnost degustacije i drugih etiketa navedenih vinarija koje su nakon večere predstavljene na posebnom izložbenom stolu.

Večeri su prisustvovali i somelijeri, distributeri te mnogi drugi koje su imali čast uživati u hercegovačkim vinima.

[wds id=”68″]