Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u posjeti GIKIL-u

 

 

S ciljem obnove saradnje i poboljšanja međusobnih odnosa, predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine boravili su u radnoj posjeti Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac (GIKIL).

Nakon što je GIKIL tokom posljednjih godina svog rada i poslovanja prošao turbulentan put, koji je rezultirao i prijetnjama o zatvaranju, a time i ugrožavanju 1.000 radnih mjesta unutar kompanije, te na stotine radnih mjesta u drugim firmama saradnicama, trenutno poslovanje bilježi stabilne rezultate i optimistične prognoze za budućnost.

Ono što je primjetno u praksi jeste da je nova uprava GIKIL-a spremno dočekala ovaj izazov, te pokrenula stvari sa mrtve tačke u ovom preduzeću. Uprkos pandemiji koja je potresla globalnu privredu, kompanija je ostvarila zacrtane poslovne ciljeve. Trenutno je oko 95 posto proizvodnje GIKIL-a orjentirano ka izvozu, te je kompanija kao takva čvrsto uvezana u strateške lance vrijednosti regiona što dodatno govori o veličini i značaju ovog bosanskohercegovačkog giganta.

“Prvi i osnovni izazov bio je ulaganje u fabrike s ciljem obezbjeđenja tehnološko-sigurnosnih uslova rada i nastavka procesa proizvodnje. Pored toga, ogroman finansijski teret kojeg je ova uprava naslijedila, u znatnoj mjeri je ublažen uzročno-posljedičnom vezom obezbjeđenja kontinuiteta proizvodnje,” kazao je Almin Suljić, izvršni direktor za proizvodnju.

Svjesni globalnih trendova, rukovodstvo GIKIL-a upravo u tom pravcu nastavlja da razvija i realizuje planove za svoju proizvodnju, i to kroz unapređenje tehnoloških postupaka i diverzifikaciju proizvodne ponude. Na terenu je vidljivo da GIKIL investira u neophodne procese prema dinamičkom planu vodne dozvole, a očekuju da će kraj godine zaokružiti većim ulaganjem u proces tretmana otpadnih voda, čime će GIKIL skinuti sa crne liste zagađivača rijeke Spreče.

„Pored voda, značajna ulaganja usmjerena su i ka zaštiti zraka i tla. U ovoj godini izabrat će se i najpovoljnija kompanija za rješavanje azotnih gasova na fabrici Azotara, čime će se znatno riješiti dosadašnji teret i ova vrsta zagađenja okoliša“, istakao je Suljić.

Zauzimajući odlučan poslovni pravac, novina je i da će kompanija uskoro promijeniti ime. Nadzorni odbor i uprava već su donijeli i odluku, te će ovaj lukavački gigant u budućnosti nositi ime Koksara d.o.o. Lukavac.

Zadržavši perspektivu razvoja GIKIL ostaje jedan od najvećih bh. proizvođača i izvoznika, a nepobitna činjenica je i da će nova ulaganja unaprijediti pozitivnu sliku i GIKIL-a i ekonomije Bosne i Hercegovine.

 

Share This