Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine na usluzi bosanskohercegovačkim kompanijama

 

 

U okviru redovnih aktivnosti usmjerenih ka jačanju saradnje i direktnih kontakata s bh. kompanijama, ali i stranim kompanijama koje posluju u Bosni i Hercegovini, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković održao je sastanak s predsjednikom Uprave Konzuma i Mercatora Nihadom Imširevićem, koji je na navedenoj funkciji od 1. septembra 2021. godine, od kada su navedene kompanije u istom sastavu. Spajanje kompanija realizovano je s ciljem daljeg povezivanja i jačanja sinergija u maloprodaji Fortenova grupe u BiH.

Dopredsjednik Vuković je istakao značaj direktne komunikacije i razmjene informacija od zajedničkog interesa, slijedom čega je Imširevića upoznao samo s nekim od aktivnosti i usluga koje Komora nudi, prvenstveno svojim članicama, ali i svim ostalim kompanijama u Bosni i Hercegovini. Kako je kazao, uvijek ima zajedničkih tema i mnogo je mogućnosti za saradnju ali da je, nažalost, nedovoljno direktne komunikacije i razmjene informacija zbog čega je suradnja slabija nego bi mogla i trebala biti. Komora je po tom pitanju napravila iskorak i planira pojačati upravo direkne susrete i posjetiti što veći broj kompanija kako bi na terenu saznala koji su to problemi s kojima se kompanije susreću, koji su to izazovi pred njima i kako im se može pomoći.

Imširević je izrazio zahvalnost za inicijativu za sastanak i zadovoljstvo jer u Komori prepoznaje instituciju koja može dati odgovore na brojne nedoumice i nepoznanice kada je u pitanju poslovanje kompanija koje se, uprkos svojoj uređenosti i jasno definiranom sistemu poslovanja, suočavaju s različitim izazovima uzrokovanim svakodnevnim turbulencijama i promjenama na tržištu. Posebno je istakao da je spajanjem dvije kompanije učinjen značajan korak u jačanju pozicije lidera u regionalnoj maloprodaji koja se prije svega zasniva na kombinaciji znanja, iskustva i sposobnosti zaposlenih u obje kompanije, kao i korištenju svih prednosti najnovije tehnologije, posebno u daljem podizanju kvaliteta usluge i pružanja vrhunskog iskustva kupovine, uz istovremeno čuvanje prepoznatljivih brendova Konzum i Mercator.

Share This