VTK BiH izdala prvu elektronsku tranzitnu deklaraciju

 

 

Nakon što je okončala sve potrebne procedure, potpisala Sporazum sa ovlaštenim predstavnikom SGS Švicarska i educirala uposlenike za korištenje TransitNet platforme, dana 09.04.2019.godine, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je izdala prvu tranzitnu deklaraciju za bh. prijevoznika iz Gradačca koji je izdatu deklaraciju koristio na relaciji Mađarska-Turska.

Kako smo i prethodno obavještavali, bh. prijevoznici već uveliko koriste tranzitne deklaracije izvan Bosne i Hercegovine, ali od jučerašnjeg dana su u prilici da na jednostavniji i povoljniji način do njih dođu, kroz uslugu koju im pruža Vanjskotrgovinska komora BiH.

Korištenje tranzitnih dokumenata za domaće prijevoznike će biti u potpunosti operativan nakon početka primjene NCTS-a (Novi kompjuterizirani tranzitni sistem), što, prema najavama iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, možemo očekivati 01.08.2019.godine, jer je povezan sa primjenom novog Zakona o carinskoj politici u BiH.

Iz Sektora za transport i komunikacije pozivaju zainteresirane prijevoznike da ih kontaktiraju na telefon 033/566-222 ili mail [email protected].

Share This