Uspješno realizirana radionica „Status ovlaštenog privrednog subjekta u BiH“

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa EU4TRADE projektom uspješno je realizirala radionicu „Status ovlaštenog privrednog subjekta u BiH“. Radionica je održana 11.05.2022. godine u prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo.

Na radionici je istaknuta važnost koncepta statusa ovlaštenog privrednog subjekta (AEO), te potreba da privredni subjekti iz Bosne i Hercegovine budu svjesni prednosti koje im ovaj status pruža. U toku edukacija predstavljene su pogodnosti koje donosi AEO u zavisnosti od vrste odobrenja AEO, potrebni koraci za dobivanje AEO, održavanje statusa AEO, AEO u postupcima carinjenja i sl. Pored toga, prezentiran je i pravni okvir za AEO u Bosni i Hercegovini. Ovlašteni ekonomski operater – Authorised Economic Operator (AEO) postigao je globalan uspjeh i jedan je od najuspješnijih modela trgovinskih olakšica. Izvoznici, uvoznici, prijevoznici i špediteri mogu biti potencijalni nosioci statusa ovlaštenog privrednog subjekta (AEO) koji im pruža velike pogodnosti u međunarodnom lancu nabavke roba, a time i u carinskim postupcima. Te pogodnosti se ogledaju prvenstveno u lakšem pristupu carinskim pojednostavljenjima – povlastica za privrednog subjekta ovlaštenog za carinska pojednostavljenja.

Prethodno obavještenje korisniku o statusu AEO omogućava logističku prednost, jer može bolje da planira i na odgovarajući način optimizuje prijevoz i logistiku, kao i da svede logistička zadržavanja na najmanju moguću mjeru i smanji troškove prijevoza: manje fizičkih i dokumentarnih provjera, davanje prednosti pošiljkama odabranim za kontrolu, izbor mjesta kontrole.

Radionici su prisustvovali predstavnici bh privrede i to prvenstveno izvoznici, uvoznici i špediteri, a predavači su bili: Boris Kastelić, direktor Uprave za carine u Finansijskoj upravi Slovenije, Laste Naumovski, viši carinski savjetnik – inspektor u Finansijskoj upravi Slovenije i Ognjen Alagić, šef Odsjeka za pojednostavljene carinske postupke i ovlaštene privredne subjekte (AEO) u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH će i u budućnosti nastojati, unaprijed, osigurati informacije na ovu temu putem edukacija koje organizira VTK/STK BIH za predstavnike bh privrede, kako bi spremno dočekali sve izmjene zakonskih okvira i izazove koji se nameću.