Upućivanje radnika na teritoriju Nizozemske- Od 1. marta obavezna najava putem web platforme

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava poslovnu zajednicu da je od 1. marta 2020. godine obavezno prijavljivanje upućenih radnika na teritoriju Nizozemske, pa samim tim i vozača.

S tim u vezi, a na osnovu zvaničnih informacija dobivenih u kontakatu sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj i nadležnima u Nizozemskoj, od 01.03.2020.godine, prilikom obavljanja prijevoza u ili iz Nizozemske, prijevoznik je dužan prije ulaska na teritorij Nizozemske, poslati notifikaciju sa popunjenim propisanim podacima (gdje su i podaci o voznom osoblju i o kontakt osobi ispred firme), koristeći posebnu web platformu za prijavu. Prijevoznici koji samo tranzitiraju kroz Nizozemsku nisu u obavezi slati notifikacije i izuzeti su od ovog propisa.

Trenutno, informacije je moguće pronaći na njemačkom ili engleskom jeziku, na web stranici https://english.postedworkers.nl/employer/transport kao i na https://english.postedworkers.nl/faq/frequently-asked-questions/reporting-system/i-send-international-chauffeurs-to-the-netherlands.-do-i-have-to-notify-them

Za prijave, koje, pod jasno postavljenim uvjetima, mogu biti i jednogodišnje https://english.postedworkers.nl/employer/one-year-notification koristi se područje web stranice (na kojoj je prvenstveno potrebno izvršiti registraciju) https://meldloket.postedworkers.nl/runtime/ .

Kao što je navedeno u zaprimljenom odgovoru, za nepoštivanje ovog propisa predviđene su visoke kazne, koje dostižu i 12.000 eura.

 

Share This