Upućene urgencije nadležnim organima u BiH

Slijedom zaključka 93. sjednice Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prevoznika tereta Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, obratila se nadležnim organima u Bosni Hercegovini tražeći da osiguraju prioritetan prolaz lakokvarljivih, sezonskih roba (voće i povrće) na carinskom terminalu i na graničnom prelazu Gradiška, te da u saradnji sa Evropskom komisijom i nadležnim organima Republike Hrvatske, bez odlaganja, osiguraju funkcionaranje i produžetak radnog vremena fitosanitarnih inspekcija na ovom graničnom prelazu (obostrano i BiH i HR) do 19 časova u vrijeme izvoza sezonskog voća i povrća iz Bosne i Hercegovine. Istim zaključkom, Odbor Udruženja ponovo je ukazao na neophodnost pokretanja postupka za utvrđivanje dodatnog BIP (border inspection point) na graničnom prelazu Svilaj, a do njegove uspostave, osiguranje svih inspekcijskih službi na graničnom prijelazu Orašje/Županja ili Šamac/Slavonski Šamac.

Takođe, Komora je od nadležnih organa u Bosni Hercegovni tražila hitno reagovanje prema Vladi Republike Slovenije slijedom nove Odluke o uslovima ulaska stranih državljana (Uradni list br. 109/21 od 09.07.2021.godine), koja se primjenjuje od 15.07.2021.godine, a kojom je utvrđeno da svi strani državljani, uključujući i profesionalne vozače koji obavljaju međunarodni prevoz putnika i prevoz roba, bilo u tranzitu ili bilateralno, moraju imati PCR test, HAG antigen test, dokaz o izvršenoj vakcinaciji ili dokaz da su u periodu od proteklih ne više od 180 dana preboljeli Covid-19.
Uslovi definisani predmetnom Odlukom ozbiljno će ugroziti privredu Bosne i Hercegovine koja ne samo da je orjetisana na uvoz ili izvoz roba u Sloveniju, nego i privredu čije robe moraju tranzitirati Sloveniju pri uvozu ili izvozu iz/za zemlje zapadne Europe.

Posebno iznenađuje činjenica da su zanemarene i Smjernice Evropske unije o zelenim koridorima i to baš odmah nakon preuzimanja predsjedavanja Savjetom Evrope. Napominjemo da su u proteklih 17 mjeseci borbe sa pandemijom, profesionalni vozači u putničkom i teretnom saobraćaju , bili izuzeti od ovakvih mjera, uz vremensko ograničavanje boravka na teritoriji svake države, pa i Republike Slovenije.