Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Privrednom komorom Atine i Ambasadom Grčke u Bosni i Hercegovini, organizovala je Poslovni forum: BiH – Grčka.

Na Forumu, održanom 12. jula 2019. godine u prostorijama Komore u Sarajevu, učesnicima skupa obratio se dopredsjednik Komore dr.sc. Vjekoslav Vuković i tom prilikom naglasio da je misija Komore, kao predstavnika interesa gospodarstvenika BiH, konstantno unapređenje gospodarskih odnosa BiH s inozemstvom, te ocjenio da događaji poput današnjeg će nesumnjivo doprinijeti ostvarenju tog cilja. Takođe, on je privrednicima iz Grčke predstavio potencijale BiH, prije svega energetske, poljoprivredno-prehrambene, drvo- prerađivačke, metalske i građevinske, te turizma.

-Kada govorimo o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH s Grčkom, ne možemo biti zadovoljni s njenim obimom, s obzirom na potencijale dvije zemlje- kazao je Vuković i izrazio nadu da će u narednom periodu biti poduzete aktivnosti koje će doprinijeti povećanju obima razmjene, ali i investicija grčkih kompanija u Bosni i Hercegovini.

U okviru plenarnog dijela Foruma pristutnima su se obratili i  g. Georgakis Stavros, član Izvršnog odbora Privredne komore Atine, NJ.E. Georgios Iliopoulos, ambasador Ambasade Grčke u BiH, te gđa Tanja Milašinović Martinović, savjetnik u Minsitarstvu vanjskih poslova BiH. O investicionim prilikama na Forumu je govorila gđa Slavica Korica, pomoćnik direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, dok je o iskustvu grčkih investitora u Bosni i Hercegovini  govorio  g. Vladan Nastić, direktor kompanije Alpro a.d. Vlasenica (članica grupacije Alumil) .

– Investicija Alumila u procesu privatizacije, čime je postao većinski vlasnik Alpro a.d., bio je pozitivan potez i jedan od vrlo rijetkih primjera uspješne privatizacije u BiH. Od tada Alpro je postao bolja kompanija, započeli smo sa novim ciklusom investiranja što se nastavilo i dalje  – kazao  Nastić i dodao da je investicija značila ne samo produžetak života te kompanije nego i novi kvalitet u poslovanju, te  transfer novih znanja i tehnologija.

Nakon plenarnog dijela Poslovnog foruma upriličeni su i bilateralni razgovori predstavnika 17 bosanskohercegovačkih i 8 grčkih kompanija.

U 2018. godini obim razmjene dvije zemlje je bio oko 93 miliona KM, od čega je 15 miliona izvoz i skoro 78 miliona uvoz iz Grčke. BiH je u 2018. na tržište Grčke plasirala uglavnom proizvode koji su se odnosili na drvoprerađivačku industriju, posebno kraft papir i ambalažni kartonski papir. Također, ostavren je izvoz koji se odnosio na detonatore koji se primjenjuju u namjenskoj i u civilnoj industriji, te određeni broj proizvoda iz metaloprerađivačkog sektora. Istovremeno, vodeći uvozni proizvodi su bili iz hemijskog sektora, agrumi, voće, kao i određeni broj hemijskih proizvoda koji se koriste za higijenu i njegu.