Unapređenje suradnje u oblasti ljekovitog bilja

 

 

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, dr.sc. Vjekoslav Vuković se sastao s g. Mladenom Jakopovićem, predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore. Na sastanku je razgovarano o suradnji, povlačenju sredstava iz pristupnih i pretpristupnih EU fondova, te zajedničkom nastupu na stranim tržištima na osnovu sporazuma s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Nakon sastanka, dopredsjednik Vuković je sa suradnicima i predstavnicima bh. tvrtki Eko Aromatik d.o.o. Ljubuški, Halilović d.o.o. Ilijaš, Ragel d.o.o. i Udruženja proizvođača smilja Stolac, posjetio Spider grupaciju, tvrtku koja je najveći proizvođač i prerađivač ljekovitog bilja u Republici Hrvatskoj. Njihovo sjedište je u Pitomači, Virovitičko-podravska županija, a u sklopu grupacije djeluje pet povezanih tvrtki.

Tvrtke u sastavu Spider grupe specijalizirane su za organski (EKO / BIO) uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, preradu i proizvodnju biljnih i voćnih čajeva. Proizvodi su na bazi ljekovitog i aromatičnog bilja, a plasiraju se na domaćem i stranom tržištu za potrebe prehrambene i farmaceutske industrije.

Nakon obilaska postrojenja i plantaža razgovaralo se o mogućoj suradnji i otkupu ljekovitog bilja iz Bosne i Hercegovine.

Delegacija VTK BiH također je posjetila i OPG Jakopović koji se bavi proizvodnjom i preradom eteričnih ulja i kozmetičkih proizvoda.