Dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković,  potpisao je Sporazum o suradnji s Pordenone sajmom, koji godišnje radi preko 20 specijalističkih sajmova, po raznim oblastima, sa oko 4700 izlagača i oko 350000 posjetitelja godišnje.

-Cilj je unaprijediti suradnju i u ovoj oblasti, te poticati bosanskohercegovačke gospodarstvenike na izlaganje u ovom dijelu Italije. Ovo je samo prvi korak jedne buduće i nadamo se kvalitetne suradnje, gdje bi bh. robe i proizvođači bili prepoznati kao izvozni partneri- kazao je dopredsjednik Vuković nakon potpisivanja Sporazuma.

Specijalistički sajmovi imaju prednost u povezivanju kompanija po oblastima te na taj način okupljaju probrane i kvalitetne proizvođače. Samo za ovu godinu kalendar sajmova je stao na 21 i posebno su istakli Samumetal sajam metalnih alata i tehnologije, Rive sajam vina i enologinje, Agrokultura i Cuicinare sajam za hotelijere i catering. Za narednu godinu u planu je, kako je istaknuto, organizacija sajma pod nazivom Navaltech za gradnju brodova koji treba da okupi izlagače posebnih vrsta namještaja, materijala, elektro opreme, enterijera i sve drugo potrebno za brodogradnju.

U Pordenoneu se nalazi i Interporto, najveće logističko sjedište ovog dijela Italije, koji za cilj ima povezivanje regionalnih logističkih središta, dok se samo preko ovog centra u Italiju uvozi oko 20 mlrd EUR roba. Pokazana potreba za povezivanjem logističkih središta u zemljama Jugoistočne Europe zahtjeva i željezničko povezivanje kao i obnovu ove infrastrukture. Naime, samo u ovom regionu Italije godišnje prometuje 50 mil kamiona, koji usporavaju trgovinu i praktično ju zagušuju, uzimajući u obzir nove i strožije EU regulative, o odmoru vozača, nosivosti, izdubnim plinovima, slijedom čega smatraju željezničko povezivanje značajnim poboljšanjem u poslovanju i povezivanju.Kao perspektivu Bosne i Hercegovine, kako je ocjenjeno na sastanku, vide kao značajno logističko središte ali i investiranje putem zajedničkih EU fondova za rehabilitiranje i obnovu željezničke infrastrukture i povezivanje s zemljama JIE.

U okviru poslovne posjete dopredsjednika Vukovića, upriličen je posjet zračnoj luci Trst . Na sastanku je iskazan značaj ovog dijela Europe, te potencijali bh. zračnih luka. Istaknuto je, između ostalog, da se mora pristupiti i ekonomskoj isplativosti jer sve veći broj poslovnih ljudi želi unaprijeđenje koridora ka Sarajevu i Mostaru, a posebno razvoj vjerskog turizma. Sudionici sastanka dogovorili su nastavak suradnje i razgovora ali u suradnji s touroperatorima i avio prijevoznicima, kako bi se postigao optimalan dogovor.

Dopredsjednik Vuković nazočio je i ceremoniji otvaranja nove željezničke linije Italija – Engleska.