Unapređenje ekonomskih veza BiH i Palestine

 

 

Ambasador Države Palestine Nj.E. Rezeq Namoora posjetio je Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine i održao sastanak s predsjednikom Zdravkom Marinkovićem. Glavna tema sastanka bila je uspostavljanje trgovinskih i ekonomskih veza dvije zemlje, te učešće poslovne zajednice Bosne i Hercegovine na predstojećoj ekonomskoj konferenciji 24. oktobra u Betlehemu, Palestina.

Ambasador Namoora uručio je predsjedniku Marinkoviću pozivnicu, koju potpisuju predstavnik EU u Palestini i ministar ekonomije Palestine, za učešće na predstojećoj ekonomskoj konferenciji. Konferencija će, kako je istaknuto, okupiti poslovnu zajednicu iz Evrope, a teme u fokusu bit će obnovljivi izvori energije, investicije u solarnu energiju, poljoprivreda, trgovina, turizam, vjerski turizam i druge oblasti. Država Palestina, kako je kazao ambasador, u potrazi je za novim snadbjevačima različitih industrija, a posebno iz poljoprivredno-prehrambene industrije.

Predsjednik Marinković se zahvalio na pozivu za učešće na konferenciji i kazao da će Komora obavjestiti poslovnu zajednicu i nadležne institucije, te u skladu sa nadležnostima i mogućnostima podržati napore na uspostavljanju trgovinskih i ekonomskih veza između dvije zemlje.

Sagovornici su ocijenili da između BiH i Države Palestine trenutno nema trgovinskih veza te iskazali potrebu da se što skorije potpiše međunarodni sporazum koji bi riješio otvorena pitanja dvije zemlje u oblasti trgovine.

Share This