Unapređenje ekonomske saradnje Indije i Bosne i Hercegovine

 

 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Zdravko Marinković održao je sastanak sa Mayankom Jagwaniem, predsjednikom Indo- hrvatske privredne komore i  Baharatom S. Raiem, osnivačem i generalnim direktorom kompanije Raizing Group. Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje Bosne i Hercegovine i Indije i mogućnostima za otvaranje Indo- bosanskohercegovačke privredne komore po uzoru na komoru u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Marinković je predstavio aktivnosti i djelokrug Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH te pokazatelje ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Indije. Aktualni podaci, kako je ocijenjeno, nisu zadovoljavajući, i postoji prostor za unapređenje saradnje i povećanja obima vanjskotrgovinske razmjene, ali i saradnje na investicijskim projektima.

Predstavnik Indo- hrvatske privredne komore je kazao, između ostalog, da je ova komora neprofitna organizacija koja ima za cilj unapređenje trgovinskih i investicijskih odnosa između Indije i Hrvatske. Posvećena je promociji poslovnih prilika, podsticanju umrežavanja među članovima i pružanju sveobuhvatnih usluga podrške svojim članovima.  S tim u vezi, on je kazao da je cilj njegove posjete Bosni i Hercegovini upravo ispitivanje mogućnosti za otvaranje Indo- bosanskohercegovačke privredne komore s ciljem unapređenja poslovne saradnje dvije zemlje. Komora bi, kako je istaknuto, nudila pomoć za osnivanje preduzeća, dobijanje licenci i dozvola, te kretanje kroz pravne i birokratske procedure u obje zemlje.

Kompanija Raizing Group, kako je istaknuto na sastanku, pomaže aplikantima u složenom procesu podnošenja zahtjeva za vizu, zajedno s administrativnim i neosuđivačkim poslovima vezanim za pasoš, upravljanje identitetom, umjetnu inteligenciju, obuku i zapošljavanje radne snage, putno osiguranje, eSIM (Travellers Sim), dvojno državljanstvo i druge usluge.  Kompanija ima više od  50 poslovnica u različitim zemljama.

Share This