Unapređenje ekonomske saradnje i trgovinskih veza BiH i NR Kine

 

 

Predstavnici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine primili su u posjetu NJ.E. Jiang Yu, ambasadoricu i specijalnu predstavnicu za saradnju Kine sa državama Centralne i Istočne Evrope, sa saradnicima iz Ministarstva vanjskih poslova Kine i Ambasade NR Kine u BiH. Glavna tema sastanka bila je jačanje bilateralne trgovine u okviru CEE i Kine, te organizacija promocije bh. potencijala i kompanija na predstojećim sajamskim nanifestacijama u Kini.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju ekonomske saradnje i spoljnotrgovinske razmjene dvije zemlje. Ocijenjeno je da je Kina značajno tržište i da Bosna i Hercegovina raspolaže ponecijalima koji mogu i trebaju biti osnova unapređenja dalje saradnje i jačeg povezivanja kompanija dvije zemlje. Na sastanku je istaknuto da su kompaije iz BiH na sajmu u Ningbou prisutne od 2016. godine i da je planirana organizacija nastupa bh. kompanija i 2023. godine.

Sagovornici su istakli da postoje potencijali za unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje, a posebno u oblasti turizma, digitalizacije, zelene energije, energetike i drugim oblastima. Takođe, učesnici sastanka su ocijenili da je EXPO u Ningbou prilika za uspostavljanje veza među kompanijama na konkretnim projektima i promociju potencijala Bosne i Hercegovine i mogućnosti za saradnju.

 

Share This