Unapređenje ekonomske saradnje BiH i Češke Republike

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Ambasadom Češke Republike u Sarajevu i Češkom privrednom komorom, a u okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini ministra inostranih poslova Češke Republike, g. Tomaša Petričeka, organizovala je Okrugli sto na temu „Unapređenje ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Češke Republike“.

Okrugli sto, kojem su prisustvovali i predstavnici čeških i bosanskohercegovačkih kompanija, organizovan je s ciljem unapređenja privredne saradnje dvije zemlje, u pogledu vanjskotrgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja, putem direktnog povezivanja privrednika i promocije investicionih prilika.

Na Okruglom stolu, održanom 11. juna, govorili su predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić i podpredsjednik Češke privredne komore, Borivoj Minar, dok su predstavnici Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH održali prezentaciju na temu investicionih prilika u BiH.

Tokom obraćanja govornici su istakli, između ostalog, da postoje potencijali za ekonomsku sardnju dvije zemlje i izrazili nadu da će sastanak doprinijeti uspostavljanju konataka i poslovne saradnje privrednika dvije zemlje. Takođe, predsjednik Nemanja Vasić je stavio na raspolaganje kapacitete Komore u pružanju potrebnih informacija, te pomoći u realizaciji i drugih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje saradnje dvije zemlje.

Inače, obim trgovinske razmjene Bosne i Hercegovine i Republike Češke ima tendenciju rasta i u prošloj godini je iznosio 504,3 miliona KM. Bh. kompanije u Češku najviše izvoze namještaj, posteljinu, madrace, električne aparate… Ukupan izvoz je 2018. iznosio 216,5 miliona KM, a u prva četiri mjeseca ove godine više od 63 miliona KM.  Istovremeno iz ove države uvozimo automobile i druga motorna vozila uglavnom namijenjena prijevozu osoba, mineralna goriva i električne mašine. Vrijednost uvoza je 2018. bila 287,85 miliona KM, a u četiri mjeseca ove godine više od 97 miliona KM.

Share This