U Zagrebu razgovarano o otvorenim pitanjima s Republikom Hrvatskom iz oblasti prometa

Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine danas je u nastupnoj posjeti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. Bh. delegaciju čine ministar prometa i komunikacija Edin Forto, zamjenik ministra Ognjen Janjić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković i uposlenici Ministarstva.

S hrvatskom delegacijom, koju čine potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković, državni tajnik Tomislav Mihotić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić i drugi, razgovarano je o aktualnim temama iz ove oblasti.

Cilj posjete je dodatno unaprjeđenje suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a teme razgovora su izgradnja mosta Brčko-Gunja, aktivnosti na zajedničkom održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici te problematika prijevoznika iz BiH u kontekstu primjene Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Hrvatsku.

Dopredsjednik Vuković je tokom susreta iznio zaključke foruma kojeg je VTK BiH organizirala u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom o ulasku Hrvatske u Schengen, koje je ministar Butković primio k znanju i koji su prenijeti nadležnim s velikim razumijevanjem i potporom. Posebno je bilo riječi o graničnim prijelazima Svilaju i Izačiću, usklađivanju radnog vremena fitosanitarnih službi, kao i produženju boravka vozača u Schengen zoni više od 90 dana, dakle da se izuzmu iz direktive kao piloti, brodari itd. O ovim i drugim temama razgovarat će se i na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade RH u lipnju.

Koristimo priliku istaći da je realizirani gospodarsko dijaloški forum izuzetno dobro ocjenjen, te da su na adresu Komore pristigle zahvale sudionika od kojih ističemo zahvalu Hrvatske gospodarske komore za dobru suradnju na rješavanju otvorenih pitanja koja mogu biti prepreka suradnje gospodarstvenika dvije zemlje.