U VTK/STK BiH održana prezentacija poljskih ekoloških tehnologija prečišćavanje voda, male hidroelektrane i upravljanje opasnim materijama

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Herecgovine i Ambasada Republike Poljske u BiH organizovali su poslovne susrete i prezentaciju poljskih ekoloških tehnologija prečišćavanje voda, male hidroelektrane i upravljanje opasnim materijama.

Poljski ambasador u BiH Jaroslaw Lindenberg kazao je da je riječ o takmičenju „GreenEvo – Green Technology Accelerator“ koje sprovodi Ministarstvo za klimu i okoliš Republike Poljske radi podrške transferu dokazanih poljskih tehnologija za strana tržišta, uključujući i BiH. On je dodao da će predstavnicima zainteresovanih kompanija iz BiH svoja tehnološka rješenja predstaviti šest poljskih kompanija.

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Herecgovine Ahmet Egrlić naveo je da BiH ima tendenciju da u ovim sektorima ostvari napredak, što je obaveza i u sklopu EU integracija, kojima BiH i teži. “To je i ono što građani žele, da podignu ekološke standarde na daleko viši nivo. Zato je i organizovana prezentacija poljskih kompanija koji u ovim sektorima imaju dosta dostignuća i iskustva, što će pomoći BiH da nađe svoj put u smislu podizanja ekoloških standarda, malih hidrocentrala i upravljanja opasnim materijama”, pojasnio je Egrlić. On je naglasio da BiH ima čiste rijeke i lijepe šume, ali i potrebu da uvede dodatne ekološke standarde.

Predstavnica poljskog Ministarstva za klimu i okoliš Joanna Zdanowska rekla je da je riječ o programu koji podržava međunarodni transfer zelenih tehnologija, u koji su uključena mala i srednja preduzeća u Poljskoj, što podržava ovo ministarstvo. “Implementacija ovog projekta bitna je i za podršku održivog razvoja u domaćem i međunarodnom smislu. Većina “GreenEvo” kompanija je uključena u sektor voda i upravljanja otpadnim vodama. Program nudi i druga tehnološka rješenja koja su usmjerena na pitanja u vezi sa klimatskim promjenama”, rekla je Zdanowska.

Share This