U VTK/STK BiH održan seminar o detašmanima u SR Njemačkoj

Predstavnici Bundesagentur für Arbeit (Njemačke savezne agencije za rad) održali su u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) seminar za predstavnike bh. kompanija koje na osnovu Ugovora o djelu, odnosno detašmana, izvode radove u SR Njemačkoj. Seminar je organiziran radi ostvarenja što bolje i efikasnije iskorištenosti detašmana u ovoj zemlji.

„Komora već više od 25 godina, u saradnji s entitetskim komorama, uspješno obavlja poslove ovjere završnih saglasnosti za detaširane radnike, što je bitno doprinijelo razvoju bh. građevinarstva. Bosna i Hercegovina ima oko 2000 detašmana i očekujemo da će u i narednom periodu biti značajan angažman naših kompanija u realizaciji ovog kontingenta,“ rekao je u svome obraćanju predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić istakao je da je ovaj seminar odlična prilika za bh. privrednike da razjasne nedoumice, što će dovesti do bržeg i jednostavnijeg dobijanja dozvola.

Predstavnici Njemačke savezne agencije za rad govorili su o problematici detaširanih radnika i provođenju međudržavnog sporazuma između SR Njemačke i BiH koji tretira ovu oblast te zakonskim okvirima i svim ostalim pitanjima značajnim za realizaciju detašmana.

Nakon seminara održani su i bileteralni susreti predstavnika bh. kompanija i članova delegacije Njemačke savezne agencije za rad.