Održan hibridni event “Žensko preduzetništvo-inovacije i odgovori na pandemiju COVID-19”

Na jednom mjestu su okupljeni govornice/ke i stručnjakinje/ke iz nadležnih institucija i ministarstava, kompanija, akademske zajednice i nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine i regije. Prezentirane su smjernice za razvoj ženskog poduzetništva, kao i najbolji primjeri kako su kompanije u vlasništvu ili pod rukovodstvom žena reagovale na promjene na tržištu.

Izdvajamo komentare Senite Slipac, suosnivačice i direktorice OREA BAZAR doo

Možete li dati svoj osvrt na aktivnosti poduzetnica u toku krize, da su biznisi u vlasništvu žena jako dobro odgovorili na izazove nepredvidljivih ekonomskih kretanja?

Ja vjerujem da smo mi žene po prirodi kreativne kada dođe do pronalaženja rješenja za probleme u kojima se nalazimo. Također, kada se upuštamo u poslovne vode, znamo da će biti dosta izazova za koje moramo biti spremne, od dokazivanja, do sticanja jednakih prava i prilika, stoga je dolazak pandemije bio samo jedan više eksterni faktor sa kojim smo se morale suočiti. Više nego ikada sam također primijetila saradnju među brendovima, razumijevanje, podršku i to mi je posebno bilo drago vidjeti da smo u najtežim trenucima ipak tu jedna za drugu.

Zašto su eventi ove vrste korisni i poželjni u razvoju biznisa?

Meni uvijek bude od koristi da čujem nečije drugo iskustvo, da vidim kako se neko drugi nosi sa sličnim ili drugačijim problemima, da nađem od nekoga motivaciju kao naravno i priliku sa saradnju ili nešto novo da naučim. Kada vodimo biznis, često se desi da se osjećamo “usamljeno” ili da jedini mi imamo neki problem, međutim, na ovoj vrsti događaja vidimo da to nije istina.

Koji su benefiti networkinga i b2b susreta?

Ako su dobro organizovani u smislu da okupi kompatibilne učesnike, onda ovakvi eventi mogu da unaprijede pojedinačne biznise i najvažnije da grade i šire mrežu među ženama poduzetnicama, jer svi znamo da nam je prijeko potrebna. Na networking eventima možemo da testiramo svoje ideje tako što ih podijelimo sa osobama koje bi nam mogle dati dobar savjet ili feedback, možemo da proširimo svoje usluge i način poslovanja kroz razmjenu ideja i problema učesnika/ica. Poduzetnice često rade direktno sa svojim klijentima, te slabo imamo priliku sarađivati sa drugim biznisima, vidjeti šta oni rade ili kako možemo kroz saradnju unaprijediti svoje usluge. Na networking eventima je prilika da radimo na unaprjeđenju ponude rješenja i usluga svog posla.

Nešto što biste još dodali na kraju, kao poruku svima?

Bilo bi odlično da se možemo povezati u nekim manjim grupama specifično sa poduzetnicama koje mogu direktno da nude nama svoje usluge ili rješenja jedne drugima kako bi obostrano unaprijedile svoje poslovanje. A također, ovakvi eventa su najbolji uživo, te se radujem narednom gdje ćemo moći u što većem broju da se družimo.

Događaj je organizovala Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) i Sektorska grupa za žensko preduzetništvo Evropske preduzetničke mreže (WEG), zajedno sa suorganizatorima i partnerima iz Evropske preduzetničke mreže.