U posjeti kompaniji Euro Limun doo, Doboj

Predstavnik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Sabrina Teskeredžić, direktor Sektora za transport i komunikacije,  posjetila je firmu Euro Limun d.o.o.Doboj.

Firma je nastala 2006.godine i bavi se uslugama transporta redovnog i vangabaritnog tereta, organizacije tehničke pratnje, uslugama rada pretovara autodizalicama, vijuškarima i izmještanjem industrijskih prostorija. Kompletan transport robe se obavlja modernim tegljačima, labudicama raznih kategorija i mega poluprikolicama. Firma zapošljava preko 80 radnika i u svom voznom parku posjeduje 52 vučne jedinice, 5 vozila za pratnju te autodizalice nosivosti od 20 do 500t. Prisutna je na domćem i na evropskom tržistu, i već je prepoznatljiva u svim velikim infrastrukturnim projektima kako u BiH tako i van granica.

Prije početka sastanka, menadžment firme i predstavnik Komore obišli su kompaniju, vozni park kao i kompletan tim uposlenika koji prati procese, te su se tom prilikom upoznali sa aktuelnim stanjem i planovima za budućnost. Razgovaralo se o problemima sa kojim se susreću prilikom primjene propisa u BiH (entiteski/kantonalni), ali i samog nerazumjevanja nadležnih gdje je ova oblast uređena na nivou tri zakona i dva pravilnika koji tretiraju vangabaritni prijevoz, tri uredbe o visini naknade za vangabaritni prijevoz, kao i nekoliko kantonalnih propisa iz navedene oblasti uglavnom usklađenih sa federalnim propisima.  Na sastanku je takođe ukazano na nepoštovanje zakonske regulative, konkretno člana 33. ZMMCP te usporenu i komplikovanu proceduru izdavanja odobrenja

Sastanak je veoma pozitivno ocjenjen kako od strane predstavnika firme, tako i predstavnika Komore, a došlo se i do određenih prijedoga za dalje aktivnosti usmjerene na olakšanje poslovanja koji se odnose na:

– Centralizaciju zakonskih propisa
– Definiranje jasne nadležnosti
– Definiranje sistema kontrole
– Ubrzavanje procedura izdavanje odobrenja
– Uvođenje novih tehnologija
– Izjednačavanje vanrednog prijevoza sa ostalim vrstama prijevoza robe
– Edukacije državnih službenika, inspektora, pripadnika MUP-a iz oblasti vanrednog/vangabaritnog prijevoza