U Bijeljini održana konferencija „Digitalna transformacija u BiH“

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa Granskim udruženjem za ICT u Privrednoj komori Republike Srpske, a u okviru projekta „Digitalna transformacija“, koji je financijski podržan sredstvima Bugarske razvojne pomoći, organizirala je 16.07.2021. godine u Etno Selo Stanišići – Hotel Pirg u Bijeljini konferenciju „Digitalna transformacija u Bosni i Hercegovini“.

Na događaju su učestvovali predstavnici kompanija, institucija i organizacija, a moderator skupa bio je g. Slobodan Dragičević, sekretar Granskog udruženja za ICT u Privrednoj komori Republike Srpske, koji je u uvodnom obraćanju naglasio dvostruki značaj ove konferencije.

On je istaknuo, između ostalog, značaj projekta „Digitalna transformacija“, posebno kroz prizmu digitalizacije komorskog sistema u Bosni i Hercegovini i svih poslovnih subjekata i javne uprave. Takođe, on je kazao da digitalizacija zahtijeva značajna, ali svrsishodna finansijska sredstva kako bi se ovi procesi pokrenuli.

U obraćanju prisutnim g. Nihad Bajramović, zamjenik generalnog sekretara VTK/STK BiH je naglasio opredijeljenost komorskog sistema pravcima razvoja moderne ekonomije i neophodnost digitalne transformacije. On je istaknuo da osnov za realizaciju digitalizacije u Bosni i Hercegovini, s ciljem unapređenja poslovanja i jačanja konkurentske prednosti bh. kompanija na domaćem i inostranom tržištu, postoji u 13 ekspertskih studija iz Edicije „Digitalna transformacija BiH“ u izdanju VTK/STK BiH, u kojima je data analiza postojećeg stanja i smjernice za prevazilaženje digitalnog raskoraka s pregledom rješenja u EU i svijetu.
Takođe, naglašeno je kako u ovom periodu pandemije COVID-19, postalo jasno da digitalna transformacija nije samo poželjna, već i apsolutno neophodna za efikasno i funkcionalno društvo, te da nosioci vlasti u BiH moraju da učine još veće napore kako bi bili što bliži tom cilju. Razmjena znanja i najboljih praksi je korak ka unapređenju postojećih procesa i sistema, ka brzom provođenju inovativnih rješenja za pomoć društvu, upravi i privredi istakao je Bajramović.

Podršku aktivnostima VTK/STK BiH i samom značaju procesa digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini, koji je podržala Vlada Bugarske, iskazala je u emitovanoj video poruci i NJ.E. Avgustina Cvetkova – Karabaševa, ambasadorica Republike Bugarske u BiH.

Nakon uvodnih obraćanja upriličene su dvije prezentacije na teme „Platforma ShareIT – berza roba i usluga Privredne komore Republike Srpske (PKRS), na kojoj privredni subjekti imaju mogućnost objavljivanja svojih ponuda ili mogućnost za potražnjom roba, proizvoda i usluga od strane drugih privrednih društava, te prezentacija „Značaj digitalne transformacije za privredu BiH“. Izlaganja o značaju digitalne transformacije, s fokusom na značaj za kompanije i privredu u cjelini, koju je održao g. Haris Hadžialić, ekspert za digitalizaciju.

Učesnici konferencije su iskazali svoje zadovoljstvo sa prezentacijama studija i konkretnih projekata digitalne transformacije, a po završetku zvaničnog dijela konferencije upriličen je ručak gdje su se nastavili neformalni razgovori eksperata i učesnika događaja.

[wds id=”26”]

 

Share This