Turistički potencijali BiH sa aspekta sigurnosti i značaja digitalne transformacije

Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (Sindikat SIPA-e), u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, a u okviru projekta „Digitalna transformacija“, koji je finansijski podržan sredstvima Bugarske razvojne pomoći, organizirao je Međunarodnu konferenciju na kojoj su predstavljeni turistički potencijali Bosne i Hercegovine s aspekta sigurnosti, te ukazano na značaj digitalne transformacije.

Na konferenciji, održanoj 29.05.2021. godine u hotelu „MAREA“ u Neumu, u prisustvu učesnika iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, upriličena su izlaganja i prezentacije o turističkoj ponudi Neuma i neumskog zaleđa, te sigurnog okruženje za sve turiste koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

U drugom dijelu konferencije je predstavljen projekat „Digitalna transformacija“ koji realizuje Vanjskotrgovinska komora BiH, uz finansijsku podršku Bugarske razvojne pomoći. O samom projektu i aktivnostima Komore vezanim za proces digitalne transformacije u BiH je govorio zamjenik generalnog sretara Nihad Bajramović.

Podršku aktivnostima Komore i samom značaju procesa digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini, koji je podržala Vlada Bugarske, iskazala je u emitovanoj video poruci i NJ.E. Avgustina Cvetkova – Karabaševa, ambasadorica Republike Bugarske u BiH.

Izlaganja o značaju digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini, s fokusom na aspekt sigurnosti i bezbjednosti, održao je g. Haris Hadžialić, ekspert za digitalizaciju sa svojim kolegama prof. Grujicom Vicom i Slobodanom Dragičevićem, koji su govorili o digitalizaciji u agencijama za sprovođenje zakona, agencija iz sistema civilne zaštite i odbrane u BiH, te naveli neke od primjera uspješne digitalizacije u ovim sektorima.

Učesnicima skupa su predstavljene i ekspertske studije iz Edicije „Digitalna transformacija BiH“ u izdanju VTK BiH, u kojima je data analiza postojećeg stanja i smjernice za prevazilaženje digitalnog raskoraka s pregledom rješenja u EU i svijetu.