Tri sporazuma o mobilnosti- Izazovi i prilike za zemlje Zapadnog Baklana

 

 

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković sudjelovao je na konferenciji „Tri sporazuma o mobilnosti-godinu dana nakon potpisivanja“ , u organizaciji Centra za promociju civilnog društva, Instituta za saradnju i razvoj i Centra za politike i upravljanje.

U okviru konferencije, koja je okupila predstavnike vlasti, međunarodne zajednice, civilnog društva i medija, upriličena su dva panela na kojima je razgovarano o trenutnom statusu tri sporazuma i njihovom uticaju na mobilnost, a prezentiran je i njihov status u svakoj od 6 zemalja Zapadnog Balkana, te istaknuti izazovi i prilike koje postoje.

Govoreći o značaju tri sporazuma, dopredsjednik Vuković je prezentirao osnovne pokazatelje vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine i tom prilikom istaknuo, između ostalog, da su sporazumi jako važni posebno s ekonomskog aspekta, odnosno poslovanja poduzeća iz Bosne i Hercegovine.
„Svih šest ekonomija Zapadnog Balkana jako dobro sarađuje ali potpisivanjem sporazuma i njihovom implementacijom značajno bi bilo olakšano poslovanje i trgovinska suradnja bi bila mnogo veća. Ilustracije radi, zbog odnosa Bosne i Hercegovine i Kosova, odnosno viznog režima, Bosna i Hercegovina svake godine izgubi između 20- 50 miliona eura izvoza jer poduzeća dvije zemlje ne mogu direktno surađivati- kazao je Vuković.

Na konferenciji je sudjelovao i šef Delegacije Evropske unije Johann Sattler koji je u svom obraćanju kazao, između ostalog, da su sve zemlje zapadnog Balkana do sada ratificirale tri sporazuma o mobilnosti iz Berlinskog procesa a Bosna i Hercegovina je, nažalost, jedina zemlja u regionu koja taj posao nije završila.
„Želim da što prije dođe do integracije i da 18 milliona ljudi ima jedinstveno tržište, a da zemlje pokažu da mogu sarađivati između sebe“- kazao je Sattler.

Podsjećanja radi, šefovi vlada šest zemalja Zapadnog Balkana su 3. novembra 2022. godine na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u region te međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

 

Share This