Tenderi Regionalnog Challenge Fonda (RCF) prilika su za poduzeća u BiH i regionu

 

 

Regionalni Challenge Fond (RCF) radi na jačanju relevantnosti strukovnog obrazovanja i obuke na tržištu rada kroz finansiranje nabavki opreme i obnove infrastrukture za škole i pružaoce obuka. U naredne četiri godine očekuje se veliki broj tendera za nabavku opreme, usluga i izvođenje radova širom Zapadnog Balkana.

Nezaposlenost mladih, s jedne strane, i nedostatak kvalifikovane radne snage, s druge, karakteriše ekonomsku situaciju u cijelom regionu Balkana. Stoga je cilj Regionalnog Challenge Fonda povećati zaposlenost učenika nakon stručnog obrazovanja i obuke kroz podršku kooperativnom obrazovanju u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Program pomaže školama i ustanovama za strukovno obrazovanje i obuku da bolje usklade svoje programe sa stvarnim potrebama preduzeća i da se opreme modernom tehnologijom koja je u upotrebi u industriji. Pored toga, programi koje podržavamo kombinuju fleksibilno učenje kroz praktičan rad u obrazovnim ustanovama i obuku na radnom mjestu u kompanijama kako bi diplomci mogli steći vrlo praktične vještine. Sve to dovodi do povećanja produktivnosti, konkurentnosti i inovativnosti među uključenim preduzećima.

Tokom dosadašnjih poziva za finansijsku podršku programima kooperativnog obrazovanja, u Bosni i Hercegovini je odabrano 7 projekata, ukupne vrijednosti 2,4 miliona eura.

U narednom periodu RCF će pojačati svoje napore da podrži izgradnju kapaciteta ustanova za stručno osposobljavanje, zbog čega ćemo imati veliki broj otvorenih tendera.

RCF poziva kompanije iz regiona da prate nabavke te da se predregistruju za redovite informacije, relevantne za njihovo polje rada.

Pozivi za nabavku, među kojima je i otvoreni poziv za građevinski objekat Tehničke škole u Gradišci, dostupni su na stranici https://rcf-wb6.org/procurements .

Regionalni Challenge Fond (RCF) finansira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) koje je izdvojilo je 64,43 miliona evra za RCF, a Vlada Švicarske, koju predstavlja Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), sufinansirala je dodatnih 9,7 miliona švicarskih franaka. Sredstva su povjerena Njemačkoj razvojnoj banci (KfW), a projekat realizuje Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6 (WB6-CIF), zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona.

 

Share This