Stanje u duvanskoj industriji Bosne i Hercegovine alarmantno

 

 

Okrugli sto pod nazivom „Aktuelna problematika u proizvodnji sirovog duvana“, održan u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine imao je za cilj približiti stavove organizatora otkupa duvana i i predstavnika nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini u vezi sa trenutno gorućim problemom oko oporezivanja neisporučene količine duvana i/ili pojma broja rasađenih a ne proizvedenih struka duvana uvažavajući sve relevantne zakonske propise koji tretiraju ovu oblast.

Prisutne predstavnike duvanske industrije i svih relevantnih institucija koje su se odazvale pozivu, pozdravio je predsjednik Komore dr.sc. Vjekoslav Vuković koji je tom prilikom ukazao da je izuzetno važno na jednom mjestu okupiti sve aktere, te kroz direktne razgovore pokušati rješiti goruće probleme u korist svih, a prvenstveno u korist unapređenja privrede Bosne i Hercegovine.
Obzirom da su organizatori proizvodnje duvana u jako složenoj situaciji, dovedeni su u težak položaj koji će, po njihovim riječima, dovesti do gašenja proizvodnje sirovog duvana, te do njihove nemogućnosti da sklapaju ugovore sa svojim kooperantima za narednu godinu.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno što prije organizovati sastanak nadležnih entitetskih ministarstava, entitetskih inspekcija i Uprave za indirektno oporezivanje BiH kako bi se trenutna situacija što prije rješila, a čime bi se ugroženim privrednim subjektima omogućio nastavak poslovanja.

 

Share This