Škola ekonomske diplomatije okupila predstavnike privrede i institucija

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) u suradnji s Agencijom za državnu službu BiH (ADS BiH), Predstavništvom fondacije Konrad Adenauer u BiH (KAS) i nadležnim ministarstvima i institucijama na državnom nivou, organizirala je Modul 3, trećeg po redu ciklusa „Škole ekonomske diplomatije“.
Modul 3, koji je održan 27.i 28. Septembra, pohađala su ukupno 43 polaznika, među kojima su bili predstavnici privrede i državni službenici.

U uvodnom obraćanju, prvog dana Modula 3, prisutnim se obratila dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju VTK/STK BiH, koja se zahvalila prisutnima na velikom interesovanju i odazivu na poziv za učešće u ovoj školi, te upoznala polaznike škole s planom edukacija koje je VTK/STK BiH pripremila za 2022. godinu. U nastavku, prisutnim se obratila gđa. Dijana Prljić, ispred KAS-a, te se osvrnula na dugogodišnju suradnju između VTK/STK BiH i KAS-a i prezentirala aktivnosti KAS-a u Bosni i Hercegovini.

Prvog dana edukacije, predavači su bili: prof.dr. Vedad Silajdžić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, s temom „Međunarodno poslovno pravo“; Dr.sci. Tanja Milašinović-Martinović, šefica Odsjeka za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, s temom „Ekonomska diplomatija u praksi – iskustva iz DKP-a MVP BiH“; mr. Adis Salkić s temom „Efekti ekonomske diplomatije“ i dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju VTK/STK BiH, s temom „Lobiranje kao instrument moderne politike“.

U okviru drugog dana, predavanja su održali: prof.dr. Abedin Bikić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Arbitražnog suda pri VTK/STK BiH, na temu „Arbitražno rješavanje sporova“; prof.dr. Snježana Brkić, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na temu „Međunarodni ekonomski odnosi“; te Midhat Salić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Samira Sulejmanović, šefica Odjela za bilateralne trgovinske odnose, na temu „Međunarodno pregovaranje i trgovinski ugovori“.

Ovaj program edukacije se realizira uz saglasnost ADS BiH, koja je izvršila certificiranje VTK/STK BiH kao izvođača obuke za navedenu temu.

Održavanje Modula 4 „Škole ekonomske diplomatije“ planirano je do kraja tekuće godine.

Više informacija o ovoj i drugim edukacijama u organizaciji VTK/STK BiH možete dobiti upitom na e-mail adresu edukacija@komorabih.ba.

Share This