„Škola ekonomske diplomatije“ okupila 247 polaznika

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH u suradnji s Agencijom za državnu službu BiH, Predstavništvom fondacije Konrad Adenauer u BiH (KAS) i nadležnim ministarstvima i institucijama na državnom nivou, organizirala je 6. i 7. decembra 2022. godine u prostorijama VTK/STK BiH posljednji modul (4) tekućeg ciklusa „Škole ekonomske diplomatije“. Modul 4 su pohađala ukupno 43 polaznika, a u trećem ciklusu škole, kroz sva četiri modula, učešće je uzelo ukupno 247 polaznika.

U uvodnom obraćanju Modula 4, prisutnim su se obratili g. Zdravko Marinković, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, dr. Sihana Čekić Čaušević, v.d. Sekretarka Ministarstva vanjskih/inostranih poslova BiH, g. Zdravko Kujundžija, šef odsjeka za obuku Agencije za državnu službu BiH i g. Sven Petke, direktor Predstavništva fondacije Konrad Adenauer u BiH. Skup je moderirala dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju VTK/STK BiH.

Prvi dan škole, polaznici su bili u prilici da slušaju izlaganja gđe. Amy Reichert, voditeljice ekonomskog odjela Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, gđe. Marthe Suda, trgovinske savjetnice u Ambasadi Republike Austrije u BiH, Nj.E. Yasser Soroura, ambasador Arapske Republike Egipat u BiH, gđe. Satke Hajdarpašić, otpravnice poslova Ambasade Crne Gore u BiH, g. Bernhard Abelsa, zamjenika ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH, g. Zdravka Ilića, eksperta za trgovinu uslugama u CEFTA Sekretarijatu i g. Samira Avdibegovića, izvršnog direktora Britansko-bosanskohercegovačke privredne komore (BBHCC).

Drugi dan škole, prezentacije su održali gđa. Aurelie Valtat, šefica Sekcije za europsku integraciju, politička i ekonomska pitanja Delegacije Evropske unije u BiH, g. Aleš Ottmár, ekonomski savjetnik Ambasade Republike Češke u Sarajevu, gđa. Bernarda Periš, ministrica savjetnica zadužena za gospodarske i druge diplomatske poslove u Ambasadi Republike Hrvatske u BiH, g. Dino Selimović, direktor Sarajevo Business Foruma u Bosna Bank International i g. Nikola Burić, izvršni direktor i-dijaspore (u okviru projekta i-platform/Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine).

Dva dana edukacije je obilježio visok nivo interakcije između polaznika i govornika, sa odgovorima na brojna pitanja učesnika, čime je ispunjen i sam cilj škole, a to je pružanje novih i unaprijeđenje postojećih znanja i vještina polaznika u oblasti ekonomske diplomatije, kako bi polaznici bili u mogućnosti da pruže doprinos unapređenju međunarodne ekonomske saradnje.

Edukativni program „Škola ekonomske diplomatije“ realizira se uz saglasnost ADS BiH, koja je izvršila certificiranje VTK/STK BiH kao izvođača obuke za navedenu temu. Podsjećanja radi, prvi ciklus škole uspješno je održan u 2016. i 2017. godini u Sarajevu, a drugi ciklus 2018. i 2019. godine u Banja Luci. Napredni modul „Škole ekonomske diplomatije“ održan je u decembru 2020. godine u online formatu.

Share This