Sinergija donosioca politika i privredne zajednice ključna za unapređenja poslovnog ambijenta

U okviru Digitalnog samita zemalja zapadnog Balkana, koji je održan u periodu od 11.-13.10.2021. godine u Podgorici, kao prateći događaj organizovan je program za IT start-apove iz regiona, koji se sprovodi uz podršku Evropske komisije i realizuje u saradnji sa šest komora, članica Komorskog investicionog foruma.

Kao i Komorski investicioni forum zapadnog Balkana, Digitalni samit zemalja zapadnog Balkana, rezultat je Berlinskog procesa, sa misijom promovisanja ciljeva iz Digitalne agende Evrope i Digitalne agende zapadnog Balkana.

Agenda ovogodišnjeg Digitalnog samita, osmišljena je u cilju da zadovolji što je moguće više aspekata. Okupiljeno je 30 startapova regiona koji su kroz panele i radionice, imali priliku predstaviti svoje ideje, razmjeniti iskustva, saznati nešto novo, proširiti mrežu kontakata, te dogovoriti eventualnu saradnju. Start up ekosistem čine ljudi, sami startapovi i različite organizacije (kao što su akceleratori, finansijske institucije, univerziteti, korporacije i relevantne državne institucije) koje u međusobnoj interakciji deluju kao sistem. Zadatak svih društvenih aktera jeste podsticanje inovativnog ekosistema, u kojem je omogućeno mladim ljudima da razvijaju svoje ideje kroz startap, kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu. Da bi start up ekosistem bio održiv, on zahtjeva sistemsku podršku i saradnju sa privredom na čemu privredne komore regiona, bilo samostalno ili u okviru Komorskog incvestionog foruma zapadnog Balkana predano i rade. Promovišući startapove tradicionalnim uspješnim privrednicima i podstičući njihovu sadradnju, kao i sprovođenjem aktivnosti usmjerenim ka kreiranju povoljnije investicione klime, privredne komore regiona pružaju značajnu podršku start up ekosistemima.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković učestvovao je na panelu „Smart Business Tools and Solutions for Western Balkan companies“ u okviru kog su predstavnici privrednih komora članica KIF-a predstavili komorske pametne alate i rješenja koja nude privrednicima. Predsjednik Vuković je prezentovao projekat Digitalne komore ističući njegov značaj ne samo unutar Bosne i Hercegovine nego i van nje. Kako je istakao, projekat je usmjeren na unapređenje poslovnog ambijenta na ukupnom privrednom tržištu Bosne i Hercegovine, sa fokusom na proizvođače u svim oblastima proizvodnje koja postoji na teritoriji BIH. Kao platforma koja će na jednom mjestu omogućiti svim proizvođačima (mikro, makro, srednja i velika preduzeća) da se predstave i unaprijede svoje poslovanje u svim njegovim asprektima, Digitalna komora je prepoznata kao značajan alat koji će kompanijama pomoći kako u promociji tako i u njihovom umrežavanju i povezivanju sa potencijalnim kupcima, kako na domaćem, tako i na inostranim tržištu.

Tokom događaja više puta je istaknuto da Komorski-investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), osnovan na zajedničku inicijativu privrednih komora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, predstavlja platformu čiji je cilj da se artikuliše glas poslovnih zajednica Zapadnog Balkana, olakšaju međusobni kontakti i promoviše region kao jedinstvena investiciona destinacija.

Kako je zaključeno, sinergija donosioca politika i privredne zajednice od ključnog je značaja za unapređenje poslovnog ambijenta, prosperitet i dobrobit cijelog društva.

[wds id=”47″]