Sedmi Salon žilavke okupio proizvođače vina i hrane

Sedmi Salon žilavke, koji je okupio četrdesetak proizvođača vina i hrane iz Hercegovine, održan je 17.08.2023. godine u u Vinskoj galeriji “Vukoje” u prisustvu brojnih gostiju iz javnog, kulturnog i političkog života Trebinja i regiona.

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković je u prigodnom obraćanju prisutnim istaknuo, između ostalog, da je Komora, kao najviša asocijacija privrede, u partnerstvu sa USAID Turizam projektom, napravila značajan iskorak u promociji vina i projekta „Vinska cesta Hercegovine“.
„Vinska cesta Hercegovine je zvanično primljena u “Iter Vitis” kulturnu rutu Vijeća Evrope čime je napravljen važan korak za turističku privredu Bosne i Hercegovine, a posebno za područje Hercegovine i šest lokalnih zajednica koje su uključene u projekat. Ovim članstvom hercegovačka regija sa vinima proizvedenim od autohtonih sorti grožđa će biti brendirana i pozicionirana u sami vrh karte vinskog turizma, odnosno turističkih destinacija,“ kazao je Marinković i dodao da su realizovane aktivnosti na redizajnu postojeće Vinske ceste te koraci ka digitalizaciji marketinga destinacije čiji je cilj privući posjetioce tokom cijele kalendarske godine.
„Komora će s partnerima iz USAID Turizam projekta te s vinarima i ostalim turističkim akterima uložiti sve napore da BiH, naročito Hercegovinu brendira i pozicionira u sami vrh karte vinskog turizma, odnosno turističkih destinacija. Fokus razvoja i koordinacije Vinske ceste, a čiji će nosilac biti Komora, jeste uvezivanje gastronomije, vina, pružaoca turističkih usluga u održivi turistički brend sa prepoznatljivom kvalitetom i destinacijom,“ dodao je Marinković.

Direktor Podruma i vinarije “Vukoje” Radovan Vukoje kazao je da je ponosan na vinare, ali i druge proizvođače koji su se odazvali u ovolikom broju na Salon žilavke. Istakao je da je ove godine najspecifičnije da je ova manifestacija evoluirala u smjeru da je sve veći broj i gastro proizvoda, a to jača enogastronomiju.
“Imamo sreću što imamo žilavku, kao autohtonu sortu, koja je znak raspoznavanja, koje ima samo u Hercegovini. Upravo po njoj je naše vinogorje poznato”, rekao je Vukoje i dodao da sve više ugostiteljskih objekata ovo vino uvrštava u svoje vinske karte, jer je jedno od najbitnijih na prostoru bivše Jugoslavije.