Sastanak s predstavnicima izvozno orijentisanih kompanija u metaloprerađivačkom sektoru

 

 

U prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održan je sastanak ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednika Komore s predstavnicima vodećih izvozno orijentisanih privrednih subjekata koji posluju u metaloprerađivačkom sektoru. Teme razgovora bile su unapređenje spoljnotrgovinskog prometa domaćih kompanija i proizvoda, promocija izvoza, dosadašnja praksa i unapređenje poslovanja, a takođe je razgovarano i o otvaranju novih tržišta, kao i preuzimanju standarda i sertifikovanje kompanija.
Metaloprerađivački sektor jedan od najznačajnijih industrijskih i izvoznih sektora u Bosni i Hercegovini, koji čini oko 40 odsto od ukupnog izvoza zemlje.

Tokom sastanka, učesnici su imali priliku razmjeniti mišljenja o mjerama koje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom sprovodi u cilju podrške privredi i olakšavanja među kojima je od posebne važnosti carinska suspenzija na uvoz opreme neophodne za domaću proizvodnju, a koja se ne proizvodi u BiH i koja nije porijeklom iz zemalja sa kojima BiH ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini. Kako je istaknuto, navedena mjera je od velike koristi za domaće kompanije, jer se pozitivno odražava na razvoj proizvodnih kapaciteta i osposobljavanje za ispunjavanje standarda i pozicioniranja na inostranim tržištima.

Predstavnici kompanija iz metaloprerađivačkog sektora informisali su ministra da spoljnotrgovinski promet pretežno obavljaju sa Evropskom unijom i zemljama CEFTA, te je zajednički konstatovano da je neophodno otvarati nova tržišta za plasman domaćih proizvoda.

Kada je riječ o promociji domaćih kompanija i proizvoda, Ministarstvo planira povećanje sredstva u budžetu u ovoj i narednim godinama za podršku sajamskim manifestacijama.
Na sastanku je dogovoreno i da se periodično organizuju slični susreti, kako bi se razgovaralo o provedenim i planiranim aktivnostima, a najavljeni su i slični sastanci ali iz drugih nindustrijskih grana.

Share This