Sastanak rukovodstva sa predstavnicima svih asocijacija, grupacija, udruženja i odbora koji djeluju u okviru Komore

 

 

Na inicijativu rukovodstva Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine organizovan je sastanak sa predstavnicima svih asocijacija, grupacija, udruženja i odbora koji djeluju u okviru Komore. Sastanak je organizovan s ciljem predstavljanja Programa rada Komore za 2020. godinu.

Predsjednik  dr.sc. Vjekoslav Vuković  se zahvalio prisutnim gostima naglasivši značaj organizovanja ovakvih i sličnih sastanaka kojima je cilj da se zajedničkim naporima unaprijedi kako rad Komore, tako i značajnije utiče na relevantne institucije i organizacije u Bosni i Hercegovini da svaka u skladu sa svojim nadležnostima doprinese unapređenju poslovnog ambijenta. Nakon prezentacije Programa rada i podataka vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom, prisutnima je pružena prilika da kroz diskusiju iznesu svoje stavove, ali i eventualne sugestije i prijedloge na predloženi Program.

Tokom diskusije ponovo je ukazano na neophodnost hitnog rješavanja brojnih problema sa kojima se privreda svakodnevno suočava a koji se prvenstveno odnose na brojne fiskalne i parafiskalne namete, međudržavne barijere koje se tiču usklađivanja izgleda izdatih dokumenata, sukcesivnog izvoza, ali problema u povezivanju različitih branši po srodnosti, kao na primjer turizma, ekološke proizvodnje i zaštite okoline. Istaknut je  značaj zajedničkog nastupa na sajmovima,  te predloženo otvaranje tržišta skandinavskih zemalja.

Svi učesnici sastanka saglasni su da je potpuna sinergija djelovanja asocijacija, grupacija, udruženja, odbora i Komore, neophodna i ključna za ostvarivanje zadatih ciljeva i realizaciju predviđenog Programa. S tim u vezi, Komora će nastaviti sa dosadašnjom praksom, te sve probleme i zahtjeve privrede artikulisati  i kao takve slati ka institucijama vlasti apelujući na njihovo rješavanje.

 

 

Share This