Saopćenje povodom dozvoljenog izvoza svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU

 

 

Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine izražava zadovoljstvo zbog objavljivanja Odluke Evropske komisije kojom je Bosna i Hercegovina stavljena na listu A i B, a kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU.

Odluka je dokaz napretka cijelog sistema institucija BiH – Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo BiH, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, inspekcijskih organa i laboratorija BiH, farmera tj. proizvođača i prerađivača. Ova odluka predstavlja značajan korak ka proširenju tržišta za mliječnu industriju BiH.

Grupacija se zahvaljuje na trudu i naporima svih institucija koje su učestvovale u procesu ispunjavanja zahtjeva EU i omogućavanja da se i ostali mliječni proizvodi, pored UHT steriliziranog mlijeka, plasiraju na ovo značajno tržište.

Svjesni smo da ulazak na EU tržište neće biti jednostavan za mliječnu industriju BiH, ali poznavajući kvalitet proizvoda naše industrije, uvjereni smo da će bh proizvodi vrlo brzo pronaći svoje zasluženo mjesto na ovom zahtjevnom tržištu.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH
Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine