Samit 2020- Potpisana Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu i Akcioni plan

 

 

Organizovan pod zajedničkim bugarskim i sjeverno-makedonskim predsjedavanjem, Samit 2020, koji je održan 10. novembra 2020. godine, okupio je donosioce odluka iz regiona i Evrope dogovarajući se o zajedničkom pristupu društveno-ekonomskom razvoju. Summit je rezultirao potpisivanjem deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi.

U Ekonomskom i investicionom planu Evropske komisije jasno se navodi da će se jačanjem regionalne ekonomske saradnje i trgovine Zapadni Balkan približiti jedinstvenom tržištu Evropske unije. Zbog toga je na samitu u Sofiji usvojen i Akcioni plan sa konkretnim koracima koji će osigurati integraciju regionalnog tržišta u lance evropskog i svjetskog tržišta.

Akcioni plan ekonomije Zapadnog Balkana trebaju provesti u razdoblju 2021. do 2024. godine.

Vijeće za regionalnu saradnju i CEFTA ce biti vodeće regionalne organizacije koje će pomagati Zapadnom Balkanu u provođenju plana, zajedno sa drugim regionalnim i međunarodnim partnerima, u skladu sa njihovim područjem rada.

Zajedničko regionalno tržište nastavlja se na rezultate Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor koji je usvojen u Trstu prije tri godine, kada su se lideri Svjetske banke dogovorili da daju priliku ovoj regiji da izgradi vlastiti ekonomski prostor i omogući nesmetan protok roba, uslužnog kapitala i visokokvalifikovane radne snage, čineći region privlačnim i sposobnim za ulaganje.

Zajedničko regionalno tržište

Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu

Akcioni plan 2021- 2024

Share This