Sajam privrede u Tešanju okupio 500 izlagača iz 16 zemalja

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je i ove godine partner Međunarodnog sajma privrede u Tešnju koji je otvoren danas, a do 30. septembra predstavit će se skoro 500 izlagača iz 16 zemalja. Tema ovogodišnjeg sajma je „Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost“, a zemlja partner je Mađarska.

Sajam su svečano otvorili državni sekretar za sigurnosnu politiku i energetsku sigurnost mađarskog Ministarstva vanjskih poslova Peter Sztaray, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, federalni premijer Nermin Nikšić, kantonalna premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić te predsjednica Udruženja privrednika “Biznis centar“ Jelah-Tešanj Saća Prnjavorac.

U obraćanju zvanicama potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić je kazao da je ovaj sajam odlična prilika za poslovno povezivanje.

„Sajam privrede u Tešnju pruža mogućnost za efikasno povezivanje bosanskohercegovačkih i inostranih kompanija, promociju investicija i dalje jačanje poslovnih veza između privrednika, razmjenu informacija, iskustava i praksi. Svake godine, organizatori, Udruženje privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj, napravi pomak u organizaciji sajma i zadovoljstvo nam je što smo već godinama partner ove sajamske manifestacije,“ kazao je Egrlić i dodao da su pred bh. kompanijama brojni izazovi u prilagođavanju poslovanja novim trendovima i standardima.

„Vanjskotrgovinska komora BiH je prepoznala izazove i pokrenula određene aktivnosti u pogledu „zelene tranzije“, odnosno jačanja bh. kompanija s ciljem njihovog rasta, razvoja i boljeg pozicioniranja na inostranim tržištima. Osim projekata i aktivnosti, a radi podizanja svijesti o navedenoj problematici VTK BiH je organizirala niz edukacija i seminara za predstavnike bh. kompanija. U narednom periodu ćemo nastaviti provoditi aktivnosti i projekte podrške kao i programe edukacije,“ kazao je Egrlić.

U okviru Sajma, prema najavi organizatora, bit će niz propratnih aktivnosti kao što su B2B sastanci i panel diskusije na aktuelne teme zelene tranzicije i obnovljivih izvora energije. Mnogobrojni stručnjaci, gosti, iskusni menadžeri domaćih i svjetskih kompanija dat će svoj doprinos na centralnom panelu posvećenom temi obnovljivih izvora energije i energetskoj održivosti.

Share This